Dagens PS

Turkiets inflationsprognos rusar – fördubbling

liran
Inflationen ser bara ut at växa framöver i Turkiet. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 28 juli 2023Publicerad: 28 juli 2023

Turkiets senaste inflationsprognos ser ut att landa på 58 procent vid årets slut, vilket är en fördubbling mot tidigare beräkningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För tre månader sedan uppgav Turkiets centralbank att inflationsprognosen pekade på drygt 22 procent. Den prognosen ser nu att krossas totalt sedan de nya uppgifterna säger att inflationen istället landar på 58 procent, berättar CNBC.

Rad faktorer bakom inflationsprognos

Enligt centralbankschef Hafize Gaye Erkan så beror den nya prognosen på en rad faktorer som växelkursutvecklingen, förändringar i den ekonomiska politiken och en starkare inhemsk efterfrågan än väntat.

Hafize Gaye Erkan höll i sin första presskonferens som ny chef för centralbanken på torsdagen, där hon uppgav att hon tänker “återställa förankringen av förväntningar såväl som förutsägbarhet.”

Förra månaden låg inflationen i Turkiet på drygt 38 procent på årsbasis och Erkan förväntar sig att inflationen på livsmedel kommer överstiga 60 procent innan året är slut. Det kommer samtidigt som liran fortsätter att uppmäta nya bottennivåer under de senaste 18 månaderna.

Chockhöjde styrräntan

Förra månaden chockades många turkar när centralbanken nästan fördubblade styrräntan från 8,5 procent till 15 procent, vilket var den första höjningen på drygt två år, och man fortsatte sedan att höja till 17,5 procent i juli.

“Genom beslut om kvantitativ åtstramning kommer vi säkerställa en stabil utveckling av den turkiska lirans likviditet utan att generera överdrivna växelkurser och inhemsk efterfrågan”, säger Erkan.

ANNONS

Läs även: Turkiet chockhöjer bränsleskatten med 200 procent

Läs även: Turkiet vill ha snabb omstart av EU-förhandlingar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS