Den kraftiga jordbävning som skakade centrala Turkiet och nordvästra Syrien på måndagen fortsätter att skörda offer och  dödssiffran överstiger nu långt över 4 000. Samtidigt gör vintervädret med minusgrader räddningsarbetet allt svårare. 

ANNONS

Ingen vet den slutliga dödssiffran efter jordbävningen som mätte 7,9 på Richterskalan med ett kraftigt efterskalv, eftersom många människor fortfarande är begravda under hus och andra byggnader som gav efter i skalven. Hittills har dock över 3 700 människor bekräftats döda i Turkiet och Syrien, rapporterar Reuters och en rad andra medier.

Det svåra vintervädret med minusgrader försvårar räddningsarbetet och situationen för de tusentals skadade och de som har förlorat sina hem i katastrofen.

Dödssiffran befaras stiga i jordbävningen

Jordbävningen slog till tidigt på morgonen, innan gryningen, då många fortfarande låg och sov, och därför befaras dödssiffran öka kraftigt eftersom den jämnade många kvarter med marken i turkiska städer, samtidigt som Syrien får ytterligare ett problem att handskas med efter år av inbördeskrig.

Enligt WHO kan dödssiffran i de båda länderna stiga åttafaldigt, skriver BBC.

”Vi ser alltid samma sak med jordbävningar, tyvärr, vilket är att de första rapporterna om antalet människor som har dött eller som har skadats ökar ganska avsevärt under veckan som följer”, uppger WHO:s Catherine Smallwood.

Byggnader rasar framöver

Det pågår fortfarande efterskalv i området och många byggnader och höghus har skadats allvarligt och kommer antagligen att rasa framöver rapporterar BBC:s Mellanösternkorrespondent Anna Foster, som befinner sig nära epicentret, i den turkiska staden Osmaniye.

ANNONS
ANNONS

”Det ösregnar vilket hämmar räddningsinsatserna. Det finns ingen ström alls i staden i kväll”, uppgav hon under måndagskvällen.

Läs även: Tusentals jordbävningar på Island – risk för vulkanutbrott [Dagens PS]