Dagens PS

Turkiet/Syrien: Vid 14.20-tiden talas det om 1 800 döda

jordbävning
Vid 14.20-tiden på måndagen kom medieuppgifter om att runt 1 800 människor dött i jordbävningen i centrala Turkiet och nordvästra Syrien. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 feb. 2023Publicerad: 06 feb. 2023

En jordbävning som mätte 7,9 på Richterskalan och ett kraftigt efterskalv skakar på måndagen centrala Turkiet och nordvästra Syrien.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Turkiska myndigheter uppgav enligt Reuters i tidigt skede att 76 människor dödats och 440 skadats i jordbävningen.

SVT rapporterar på måndagsmorgonen att dödssiffran stigit till minst 195.

Under eftermiddagen rapporterar CNBC att omkring 1 300 miste livet i det första jordskalvet.

Senare kom uppgifter, vid 14-20-tiden, från flera internationella medier om att omkring 1 800 dödats i jordbävningen i Turkiet/Syrien, som beskrivs som den största katastrofen sedan 1939, uppger Omni.

“Jag har aldrig känt något liknande under de 40 år jag har levt”, säger Erdem, bosatt i den turkiska staden Gaziantep, nära skalvets epicentrum, till Reuters.

Byggnader rämnade i skalvet och räddningspersonal söker nu efter överlevande i rasmassorna i det snöiga katastrofområdet.

Människor flyr till sina bilar

Flera städer skakades av jordbävningen och vittnen uppger att människor Damaskus i Syrien och även i de libanesiska städerna Beirut och Tripoli sprang ut på gatan för att fly i sina bilar om deras hus och hem skulle kollapsa.

Även i flera andra städer tog människor sin tillflykt till sina bilar och vågade inte återvända hem, enligt rapporterna.

Enligt SVT märktes skalvet av så långt bort som till Kairo i Egypten, men det var centrerat norr om den Sydturkiska staden Gaziantep, cirka 9 mil från den syriska gränsen.

Det första skalvet med magnituden 7,9 på Richterskalan följdes av ett efterskalv med magnituden 6,7, uppger SVT och berättar med hänvisning till italienska Rai även att räddningstjänsten på Sicilien, Italien, har utfärdat en tsunamivarning till följd av skalven.

Varningen gäller de östra kustområdena vid städerna Syrakusa och Catania. Medborgare uppmanas röra sig bort från kusten och iaktta stor försiktighet.

Läs även: Snöfritt Davos visar klimatförändringarna för WEF

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS