Dagens PS

Trots toppmöten och klimatavtal – nytt utsläppsrekord 2023

Aktivister protesterar vid klimatmöte.
Trots avtal om sänkta utsläpp så fortsätter alltså utsläppen att öka globalt. (Foto: Peter Dejong / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

Trots alla toppmöten och avtal om hur klimatkrisen ska hanteras slog utsläppen av växthusgaser nya rekord 2023. Fossila bränslen utgjorde förvisso en mindre del av den globala energimixen, men sammantaget ökade ändå fossilanvändningen och utsläppen i världen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en rapport sammanfattad av Reuters ökade alltså världens utsläpp och fossilanvändning förra året. Efterfrågan på fossila bränslen ökade, trots uppskalningen av förnybara energikällor.

Detta sker samtidigt som den globala temperaturen ökar, och mycket pekar på att vi är på väg att nå det berömda 1,5-gradersmålet, där forskare menar att risken för extremväder kommer att öka markant.

“Förhoppningen är att rapporten ska hjälpa regeringar och världsledare att agera snabbare på utmaningarna som väntar”, säger en av författarna, från konsultfirman Kearney, till Reuters.

Växande energibehov bakom utsläppsrekord

2023 var det första helåret som rysk energi styrdes bort från väst, till följd av invasionen av Ukraina 2022. Det var också det första året utan stora begränsningar kopplade till Covid-19.

Den globala energianvändningen uppgick till ett all time high på 620 exajoule och koldioxidutsläppen gick över 40 gigaton för första gången.

“Under ett år där vi sett att förnybara energikällor bidrar rekordmycket, så har ändå det höga energibehovet sett till att fossilförbrukningen har varit oförändrad”, säger Simon Virley från konsultföretaget KPMG.

Nya trender inom energi

ANNONS

Rapporten kunde påvisa en del nya trender för hur fossila bränslen används i olika regioner. I Europa gick den fossila delen av energimixen ner till under 70 procent för första gången sen den industriella revolutionen.

Industriaktören Energy Institute har tagit över rapporten tillsammans med konsultfirmorna KPMG och Kearney. Tidigare skrevs den av BP, som gett ut rapporten sedan 1950-talet.

Fossila bränslen stod för nästan all energitillväxt i indien och i Kina ökade fossilanvändningen med 6 procent, till en ny rekordnivå. Samtidigt stod Kina för över hälften av världens tillväxt av förnybar energi 2023.

“Att kina kan addera mer förnyelsebar energi än resten av världen tillsammans är anmärkningsvärt”, säger KPMG:s Virley.

Läs mer: Urkraften som kan slå ut oljejättarna. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS