Dagens PS

Urkraften som kan slå ut oljejättarna

Kinesisk solfarm.
Har den kinesiska solenergin redan passerat världens oljejättar? (Foto: Ng Han Guan / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

De kinesiska jättarna inom solel producerar i år mer energi än de stora oljebolag som brukade kallas de sju systrarna, enligt Bloomberg. 1900-talets dominerande energikälla tappar mark, och det är solen som tar över.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du har troligen hört talats om Exxon Mobil, Chevron, Shell, BP, TotalEnergies, ConocoPhillips och Eni. Men känner du till Tonwei, GCL Technology, Xinte Energy, Longi Green, Trina Solar, JA Solar och Jinko Solar?

Om de förstnämnda känns bekanta medan de sistnämnda låter främmande så kan du behöva uppdatera din uppfattning om världens energiproduktion.

De sju kinesiska solelsjättarna förväntas nämligen passera de sju oljebolagen vad gäller energiproduktion 2024, rapporterar Bloomberg.

Oljebolag tappar mark till jättarna inom sol

Det är ett märkvärdigt skifte som pågår.

Runt förra seklets mitt så hade föregångarna till dagens oljejättar så stor makt att de fick smeknamnet “De sju systrarna”. En grupp med så mycket globalt inflytande att de kunde fria eller fälla regeringar.

Nya regelverk och 70-talets oljekris ändrade förutsättningarna för oljeindustrin och nu väntar nya utmaningar i form av den ostoppbara framväxten av Kinas solkraftsindustri.

ANNONS

Senaste nytt

Oljebolag är fortfarande energijättar

ANNONS

I likhet med oljeindustrin så handlar solkraften om att producera energi, och i en allt snabbare takt växer solkraften ifatt och förbi de fossila alternativen.

De stora oljebolagen är fortfarande energijättar – Exxonmobil producerar till exempel 8,3 exajoule om året. En exajoule är tillräckligt mycket energi för att försörja Italien eller Taiwan i ett helt år.

Men av den energin är det bara en femtedel som faktiskt omvandlas till rörelseenergi som driver motorer – den mesta energin från oljan går förlorad i form av värme eller oväsen.

Gasturbiner är lite mer effektiva, men de når fortfarande bara en effektivitet på omkring 30 procent.

Solenergi växer om oljebolag

De åtta största kinesiska bolagen inom solenergi producerar enorma mängder av solkraftspotential för varje år av produktion. Deras produktion av material som används till solceller – och när man räknar på hur mycket energi deras produktion kommer att genera får man ett hisnande resultat.

När Bloomberg ställer oljebolagen bredvid de största kinesiska bolagen inom solenergi så knappar soljättarna in snabbt. Räknar man dessutom in hur länge respektive producent kan fortsätta innan de behöver investera i ny produktion och nya anläggningar, så går soljättarna om oljebolagen.

Som äpplen och päron

ANNONS

Bloomberg lyfter själva fram att det är svårt att göra direkta jämförelser mellan olja och sol, men de menar att jämförelsen mellan hur mycket energi vi kommer att få ut av respektive källa är både rimlig och viktig.

Oljan har varit instrumentell i att skapa den maktfördelning som vi har i världen i dag. Ryssland, USA och flera länder i mellanöstern har oljan att tacka för mycket av sin makt – men framtiden ser väldigt annorlunda ut.

De åtta kinesiska jättarna inom solenergi har en starkare position i 2000-talets kanske mest lovande energikälla än vad de sju systrarna hade över oljan på 1900-talet. Det ska troligen ses som en av förklaringarna till USAs allt mer restriktiva förhållningssätt mot Kina.

Läs mer: Så vill USA sinka Kinas halvledarindustri. DagensPS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS