Dagens PS

Vem är Rishi Sunak och varför lär han leda Storbritannien?

Rishi Sunak
Rishi Sunak utanför hans hem i London. (Foto: Beresford Hodge/PA via AP)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 24 okt. 2022Publicerad: 24 okt. 2022

Rishi Sunak är tippad som ersättare som Storbritanniens premiärminister efter att Liz Truss avgick.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den nyligen avsatte Boris Johnson kommer inte kandidera igen. Det meddelade han på söndag kväll, rapporterar The Guardian. Men topptippade Rishi Sunak, som inte gett några intervjuer under loppet till premiärministerposten som började i förra veckan, har ingen anledning att kasta in handduken.

Tidigare finansminister

Mellan 2020 och 2022 satt han som finansminister i Storbritannien för det konservativa partiet Tories. Sunak sitter i det brittiska parlamentet för valkretsen Richmond sedan 2015.

Han har ofta överskuggats av sin yvige premiärminister Boris Johnson.

ANNONS

Senaste nytt

Rishi Sunak på twitter

När ex-premiärministern på söndagen meddelade att han inte ställer upp till omval twittrade Rishi Sunak ett långt tack för hans år som premiärminister, hans Brexitstrategi, vaccinationskampanjen och för att han utmanat Vladimir Putin i Ukraina:

“Även om han bestämt sig för att inte ställa upp som premiärminister så hoppas jag att han bidrag till det offentliga livet både inrikes och utomlands” skrev Rishi Sunak på söndag kvällen.

Liz Truss avgick

ANNONS

Liz Truss ersatte Boris Johnsson i augusti som premiärminister. Men bara några veckor in på Liz Truss tjänst avlöste skandalerna varandra. Hennes finansminister tvingades avgå efter att den budget de båda presenterat väckt ramaskri, både inom och utanför Storbritanniens gränser.

Den nytillsatte finansministern Jeremy Hunt rev kort därpå upp hela hennes budget, vilket sedan dess fått konservativa parlamentsledamöter att offentligt kräva Truss avgång och en hel nation med den brittiska pressen i täten att fråga sig: ”Can Liz Truss survive?”

Svaret blev nej. Truss avgick och gjorde därmed historia efter bara 45 dagar på sin post, skriver BBC.

Nu hoppas många att turbulensen nåt sin kulmen. Sunak är ensam kandidat med stort stöd i partigruppen i parlamentet och ministervana.

En svag motkandidat

Nu sätter det ytterligare press på Penny Mordaunt som är Sunaks enda motkandidat kvar i loppet till premiärministerposten. Hälften av den konservativa partigruppen i parlamentet stödjer Rishi Sunaks kandidatur, medan ungefär 30 sympatiserar med Mordaunt.

Det krävs 70 underskrifter från parlamentsledamöterna för att kandidera officiellt. Det skriver The Guardian.

Läs mer:

ANNONS

Liz Truss avgår

Boris Johnson kan kandidera igen

Liz Truss samtliga skattereformer rivs upp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS