Hela skattesänkningsbudgeten revs upp i dag av den nya finansministern Jeremy Hunt i Storbritannien, som tillsattes i fredags efter att den förre fick sparken. Det rapporterar BBC.

ANNONS

Brittiska tidningar frågar sig: ”Can Liz Truss survive?” – kan Liz Truss överleva? Den nyligen tillträdda premiärministern i England som tagit över rodret för Storbritannien försöker navigera genom en storm av missnöje inom det egna konservativa partiet Tories. Hundratals misstroendebrev har undertecknats av partivännerna med krav på premiärministerns avgång.

Den nyligen tillsatta finansministern Jeremy Hunt ska sedan i fredags försöka få den brittiska ekonomin på fötter. På måndagen gick han ut med ett sparpaket på så gott som alla utgiftsposter i landet, skriver The Guardian. Alla planerade skattesänkningar rivs upp. Nedskärningar inom socialförsäkringssystemet och sparbeting på flera myndigheter. Det ska rädda pundet och statsfinanserna undan total kollaps.

Extraordinära åtgärder

Åtgärderna beskrivs av kommentatorer i landet som extraordinära. Såhär skriver Jessica Elgot som är politisk kommentator för The Guardian:

”Det är troligen den mest extraordinära början på ett premiärministerskap på flera generationer. Med en premiärminister som gått och gömt sig, har den nye finansministern annonserat att hela Liz Truss plattform för att vinna det konservativa partiets ledarpost ska rivas upp. Många fler vallöften är hotade och hela Truss existensberättigande är som bortblåst”.

Den förre finansministern Kwasi Kwarteng fick bara sitta i några få veckor innan han fick sparken av premiärminister Liz Truss.

Statsskuld på 100 procent av BNP

Kwartengs ”minibudget” presenterades för tre veckor sedan. I budgeten fanns uppskattningsvis 600 miljarder kronor i skattesänkningar som saknade finansiering, i en tid då den brittiska statsskulden ligger på över 100 procent av landets BNP. Samtidigt är inflationen skyhög och finansmarknaderna har reagerat mycket oroligt på de senaste veckornas turbulens.

Fel att låna

”Det är inte rätt att låna för att finansiera skattesänkningar”, sade finansministern Jeremy Hunt på måndagen.

I stället höjs nu exempelvis bolagsskatten höjs från 19 till 25 procent och inkomstskatten höjs från 19 till 20 procent.

Nu väntar ett stålbad för de brittiska hushållen. I stället för skattesänkningar får de försämrade socialförsäkringar, varnar lokala medier.

ANNONS
ANNONS

Åtgärderna mottogs emellertid väl av finansmarknaden. Det kunde märkas av att räntesatsen på återbetalningen av de brittiska statliga obligationerna sjönk något. Det rapporterade BBC på måndagen på sin hemsida.

Men vem kan rädda Liz Truss?

Den nya finansministerns åtgärder har uppfattats i landet som ett underkännande av både den tidigare finansministerns – och den sittande premiärministerns ekonomiska politik. Hon sitter nu löst inom den brittiska politiken.

Läs även: Efter en månad på jobbet – nu får Kwasi Kwarteng sparken [Dagens PS]