Dagens PS

Toppekonomen:"Nu måste Europa bestämma sig"

Ekonom varnar: Europa behöver göra ett vägval
Michael Spence när han tog emot Riksbankens pris till Alfred Nobels minne. Nu ryter han till om det vägval Europa behöver göra. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 26 aug. 2024Publicerad: 26 aug. 2024

Europa är dömt att stagnera om inte politikerna agerar. Det hävdar ekonomen Michael Spence som pekar på möjligheter – och risker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Michael Spence är en tungviktare bland ekonomer, inte minst efter att 2001 ha fått svenska Riksbankens pris till Alfred Nobels minne.

Därför lär många lyssna när han hos Fortune lägger fram det val han anser EU och Europa står inför.

Europa lider både av ett underskott på innovationer och av svag produktivitet, konstaterar Spence.

Den långsiktiga produktivitetstillväxten i avancerade ekonomier beror på strukturella förändringar, ledda av teknisk innovation, sammanfattar han.

Problem på flera områden

”Det är här Europas huvudsakliga problem ligger: inom en rad områden, från artificiell intelligens till halvledare till kvantberäkning, lämnar USA och till och med Kina Europa efter sig”, hävdar Spence.

I backspegeln konstaterar Michael Spence att det här pågått länge. Han pekar på att USA:s och euroområdets BNP år 2008 var på ungefär samma nivå.

I dag är USA:s ekonomi cirka 75 procent större än euroområdets, enligt Världsbankens data.

Justerat för köpkraft är EU:s produktion 4 procent under USA:s de senaste åren, enligt samma källa.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Forskning eftersatt

Michael Spence, i dag vid Hoover Institution, skyller Europas innovationsunderskott på underinvesteringar i forskning och för ofullständig integration av den inre marknaden, brist på nyckelinfrastruktur som datorkraft och begränsad tillgång till riskkapital och private equity-fonder.

”Europa kan övervinna dessa hinder och har viktiga fördelar, som talanger vid universiteten och ett socialt skyddsnät som ger den ekonomiska trygghet som behövs för entreprenöriellt risktagande”, påpekar Spence.

Men utan en ny ekonomisk vision kommer de traditionella – och mindre innovativa – industrisektorerna att fortsätta dominera, medan vi kommer att få se en flykt av ”de bästa och de smartaste” till andra delar av världen, varnar han.

Kan välja ny väg

“Europa måste bestämma sig: det kan förbli på sin nuvarande kurs, vilket säkerligen kommer att leda till relativ stagnation, eller så kan det kartlägga en helt ny väg”, konstaterar Spence.

“Det senare tillvägagångssättet är mer riskabelt, men det har också mycket mer potential uppåt”.

Europa kan göra detta och har redan funnit framgång med att inrikta sig på nya hållbara tillväxtmodeller, påpekar den meriterade ekonomen.

“Men först måste européerna svara på en enkel men kritisk fråga: Hur ska EU se ut – när det gäller innovation, ekonomi, säkerhet och motståndskraft – om ett decennium?”

ANNONS

Läs mer:

Så kan Sverige tävla med USA och Kina om AI. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]