Dagens PS

SVT: "Ett direkt hot mot Vladimir Putin"

SVT extrasänder om läget i Ryssland
Ryssland höjer säkerheten, bland annat vaktar polis Wagnergruppens högkvarter i St Petersburg. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 24 juni 2023Publicerad: 24 juni 2023

Det dramatiska läget i Ryssland, där Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin säger att hans legosoldater är på väg mot Moskva, gör att SVT sänder extra på lördagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland och dess president Vladimir Putin är under press, och det dramatiska läget gör att SVT sänder extra på lördagen.

Direkt hot mot Putin

Anti-terrorläge har enligt Sveriges Television utlysts i Moskva, och Wagnergruppen säger att president Putin gjort “fel val” och att Ryssland snart kommer att få en ny president.

SVT:s Bert Sundström kallar händelserna i Ryssland för “ett stort militärt väpnat uppror”, som i praktiken är ett direkt hot mot Vladimir Putin.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Största hotet på decennier

Han kallar situationen “oerhört anmärkningsvärd”, och säger att Ryssland inte sett ett sådant stort militärt hot på många decennier.

“Det här är ett militärt uppror av nästan ofattbar styrka”, säger Sundström i SVT.

Bildt: “Inte sedan 1917”

Carl Bildt, före detta stats- och utrikesminister, kallar situationen för “oerhört dramatisk”, och säger att något liknande inte förekommit i Ryssland sedan revolutionen 1917.

“Det här är ju ett försök till militärt uppror”, säger han till SVT.

SVT: "Ett direkt hot mot Vladimir Putin" Före detta stats- och utrikesminister Carl Bildt tror inte att vare sig Putin eller Prigozjin går vinnande ur situationen. Foto: TT

ANNONS

Förlorar stabiliteten i regimen

“Att Putin går ut i tv och förklarar nödtillstånd i stort sett och ger säkerhetstjänsten så oinskränkt makt, det visar ju att han ser på detta med stort allvar”, fortsätter Bildt.

Enligt Bildt kommer ingen att gå vinnande ur situationen.

“Jag tror att bägge kommer att förlora, Prigozjin förlorar omedelbart, men Putin förlorar hela stabiliteten i sin regim, det här är inledningen på en tumultartad period i Rysslands historia”, säger Carl Bildt till SVT.

Här hittar du de senaste nyheterna om läget i Ryssland från SVT.

Läs även: Putin: “Förrädarna ska bestraffas” 

Läs även: Putins egna legosoldater hotar nu Moskva 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS