Dagens PS

Putins egna legoknektar hotar nu Moskva

Moskva
Wagnerchefen hotar nu Moskva och Putin är rasande över det han kallar myteri och förräderi. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 juni 2023Publicerad: 24 juni 2023

Ryssland är inte längre bara i krig med Ukraina utan också med Wagnergruppen vars chef Jevgenij Prigozjin anklagar Kreml för att bomba hans trupper, som nu marscherar mot Moskva.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Anklagelsen från legosoldaternas chef förnekas av det ryska försvarsdepartementet som enligt CNBC kallar attacken från Prigozjin för “informativ provokation”.

Den ryske presidenten Vladimir Putin är rasande och uppmanar i ett tv-sänt tal till enighet bland de ryska styrkorna, och han lovar att straffa Wagnergruppens chef och övriga iblandade i det Putin betecknar som “myteri” och “förräderi”.

Wagnerchefen: Vi är i högkvarteret

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin hävdar samtidigt, enligt Reuters, att hans legosoldater tagit kontroll över den ryska miljonstaden Rostov-na-Donu i ett vad som beskrivs som ett försök att avsätta militärledningen.

“Vi är inne i högkvarteret, klockan är 7.30”, uppgav Prigozjin i en video på Telegram.

Det är detta som Putin kallar ett “myteri”, samtidigt som Wagnergruppens chef planerar att avsätta Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu och generalstabschefen Valery Gerasimov med argumentet att de misslyckats katastrofalt att leda kriget mot Ukraina.

Specialstyrkornas chef Prigozjin påstår även att han har 25 000 soldater som nu rör sig mot Moskva för att, som han uttrycker det, “återställa rättvisan”, berättar Reuters.

Säkerheten har stärkts runt om i Moskva och det ryska nationalgardets specialenheter har satts i full beredskap i den ryska huvudstaden, skriver ryska nyhetsbyrån Tass.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Lovar straffa ryska militärledningen

SVT rapporterar att anti-terror-läge utlysts i Moskva efter Wagnerchefens hot, som själv menar att det inte handlar om en regelrätt militärkupp, och han uppmanar alla ryssar att ställa sig bakom hans aktion.

“De som förstörde våra pojkar, som förstörde livet för många tiotusentals ryska soldater, kommer att straffas. Jag ber att ingen gör motstånd…”, har Wagnerchefen meddelat.

Vidare är hans besked att alla vägspärrar och flygvapen på vägen mot Moskva kommer att förstöras och att hans män redan skjutit ner en helikopter och ryska armésoldater i sammandrabbningar som ägt rum.

Putin håller tal i Moskva till nationen

En rysk säkerhetskälla källa uppger för Reuters att Wagnersoldater även tagit kontroll över militära anläggningar i staden Voronezh, cirka 500 kilometer söder om Moskva, något som nyhetsbyrån ännu inte fått bekräftat från oberoende håll.

Putin ska hålla ett tal till nationen inom kort med anledning av den uppkomna situationen, enligt Kremls talesman Dmitrij Peskov, rapporterar Tass.

Läs även: Ukraina-offensiven sinkas – av hundratusentals minor

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS