Dagens PS

Staten köpte värdelös NFT för hundratusentals kronor

nft
Istället för en bild på NFT:n, som vi inte har rättigheterna till, så lägger vi här upp två bilder på en tidigare installation från Statens Konstråd, som av någon anledning kändes passande. Stockholm Fotofestival. Foto Claudio Bresciani / SCANPIX via TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 11 okt. 2023Publicerad: 11 okt. 2023

Statens konstråd har investerat i den digitala konstformen NFT 2022. Men nu har nästan all digital konst av detta slag blivit värdelös – och skattebetalarna står med lång näsa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var många som hakade på tåget med att köpa digitala konstverk, så kallade NFT:s i fjol då spekulationen ledde till snabb värdeökning. De digitala konstverken är i dag mer eller mindre värdelösa, och det gör att SVT har undersökt vilka förlorarna är på den digitala dagsländan.

Och förlorarna är alla som betalar skatt, visar granskningen. För Statens konstråd stoppade in 300 000 kronor i december i fjol för att köpa ett av de märkliga verken, och visa upp det i tre månader för allmänheten.

Konstverket heter Folkfigur och ser lite ut som en Nils Holgersson i fantasykläder, komplett med flygfä som riddjur. En kritiker är Dennis Dahlqvist som uttalar sig i SVT Nyheters kulturinslag:

“Lek inte med skattepengar”, säger han till SVT.

Tog världen med storm i fjol

Och det är kanske lätt att vara efterklok. Det såg ut för många 2022 som att NFT skulle bli värda jättesummor pengar. Så även Ilja Karliampis Folkfigur kanske hade kunnat vara en god investering – och kanske var den värd 300 000. Men nu är det troligen inte fallet.

Och man borde haft is i magen från statens sida och inte gått på den senaste hajpen, menar konstkritikern Dennis Dahlqvist:

ANNONS

Senaste nytt

Investeringen som konstform

ANNONS

“Statliga myndigheter och institutioner ska inte blåsa på olika hajps. Konstrådet behöver tagga ner och tänka efter vad de håller på med”, säger konstkritiker Dennis Dahlqvist till SVT och fortsätter:

“Statens konstråd har helt tappat det. Det här kan knappast vara deras roll”.

Statens konstråd i sin tur försvarar investeringen som om köpet i sig var ett konstverk:

“Det ställer också frågor om ägandeskapet, vad samlar vi – och varför”, säger Edi Muka, kurator på Statens konstråd, till SVT.

Vad är en NFT?

En NFT (Non-Fungible Token) beskrivs av Statens Konstråd som ett unikt digitalt konstverk, skapat i en kombination av bild och kod. Varje token är en enhet av data på en digital storbok som kallas blockkedja, där varje NFT kan representera ett unikt digitalt objekt.

Därför är de heller inte utbytbara, skriver Statens Konstråd.

Man kan se och snurra på folkfigur på konstverkets hemsida.

ANNONS

Läs mer om NFT:

Digital Birkinväska ger miljonböter – NFT fälls – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS