Få ämnen är lika omtvistade som fettet. Från olivolja till talg – vad är egentligen bäst för vår hälsa? Fett har länge varit både älskat och hatat i våra kök. Under decennier har vi fått höra att mättade fetter ska undvikas till varje pris, medan vegetabiliska oljor hyllats som det hälsosamma valet.
Livsmedelsverket: Fettet som är bäst för hälsan
Mest läst i kategorin
Men det dyker ständigt upp studier som pekar på hälsovådliga effekter av vissa oljor. Det får fler att ifrågasätta det vi tidigare tagit för givet. Är animaliska fetter egentligen bättre för oss?
Vad händer i kroppen när vi steker maten i rapsolja jämfört med smör? Och hur påverkas vår hälsa om vi väljer animaliska fetter över de vegetabiliska? Frågorna delar forskare, kostrådgivare och hemmakockar.
För att få svar på frågorna vände vi oss till livsmedelsverket.
Vegetabiliska fettet: Hälsobov eller hjälte?
Enligt Helena Bjermo vid enheten för nutrition på Livsmedelsverket är det en missuppfattning att vegetabiliska oljor skulle vara skadliga för hälsan – åtminstone de mängder och former som vi vanligtvis konsumerar i Sverige.
“Stora systematiska sammanställningar av den vetenskapliga litteraturen visar ungefär samma effekter, det vill säga att det är fördelaktigt att byta animaliskt mättat fett mot vegetabiliskt omättat fett. Mitt råd är att förlita sig på information från organisationer som WHO och Nordiska ministerrådet”, skriver Helena Bjermo.
“Enstaka studier kan visa annat men informationen från dessa och liknande organisationer använder sig av stora sammanställningar och redovisar dessutom hur de kommer fram till slutsatserna.”
Läs även: Dödlig delikatess orsakar cancer för tusentals. Dagens PS
Senaste nytt
De nyttigaste fetterna
Oljor som raps-, oliv- och solrosolja bidrar med fleromättade fettsyror som kroppen inte kan producera själv, exempelvis omega-3 alfalinolensyra och omega-6 linolsyra.
Forskning visar att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar när man byter ut mättade fetter som smör mot dessa vegetabiliska oljor. Undantaget är palm-, kokos- och sheafetter, som också innehåller mycket mättat fett och därför inte ger samma positiva effekter.
Kort om fett
- Omättade fetter: Finns i vegetabiliska oljor, nötter och fisk. Bra för hjärtat och kolesterolet.
- Mättade fetter: Finns framför allt i animaliska produkter som smör och ost. Höjer LDL-kolesterolet.
- Transfetter: Industriellt framställda fetter. Kopplade till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Källa: Livsmedelsverket
Animaliska fetter: Nödvändiga eller onödiga?
Finns det hälsovinster med att välja animaliska fetter som smör och talg? Livsmedelsverket menar att det inte finns direkta fördelar, men att alla livsmedel kan ha en plats i en varierad kost.
Animaliska fetter innehåller dock mycket mättat fett, och generellt får vi i Sverige i oss mer av detta än vad som rekommenderas.
Många studier är samstämmiga: Hjärt- och kärlhälsan gynnas när mättade fetter byts ut mot omättade.
Samtidigt finns inga tydliga bevis för att omega-6 – en fleromättad fettsyra som ibland kritiseras för att bidra till inflammation – faktiskt skulle öka risken för inflammatoriska sjukdomar. Istället pekar forskningen mot att vegetabiliska oljor påverkar inflammation nämnvärt vid normala intagsnivåer.
Förtroende för fakta om fettet
Hur ska man då tolka motstridiga rapporter om fett? Livsmedelsverket råder konsumenter att förlita sig på stora systematiska genomgångar, som Nordiska näringsrekommendationerna 2023 och WHO:s rapporter.
Enstaka studier kan ge en annan bild, men dessa stora sammanställningar ger ett mer säkert underlag.
Det rekommenderade fettet
För den som vill göra hälsosamma val rekommenderar Livsmedelsverket vegetabiliska oljor. Specifikt lyfter man fram rapsolja som ett bra alternativ.
Nötter, mandlar och frön är också bra fettkällor. Ett annat enkelt tips är att leta efter produkter med Nyckelhålssymbolen för att få en snabb indikation på nyttigare alternativ.
Läs mer: Flytande guld – äntligen billigare. News55
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.