Dagens PS

Skumma pengar bakom Bidens valkampanj?

Biden
Joe Biden satsar på att sitta kvar i Vita huset. Det är dock oklart var alla miljoner till kampanjen kommer från. (Foto: AP)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 11 mars 2024Publicerad: 11 mars 2024

Joe Biden deklarerar att det ska vara klart och tydligt var alla donationer till presidentvalskampanjerna kommer från. Dock tycks det högst oklart var dollarna till hans kampanj strömmar in från.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De kallas “dark money”. Pengar som ska styra de amerikanska valkampanjerna i en viss riktning.

“Det finns alldeles för mycket pengar som flödar i skuggorna för att påverka våra val”, uppgav Joe Biden i ett tal i Vita huset för två år sedan.

Presidenten som nu går till val igen deklarerade till USA:s befolkning att dessa “mörka pengar urholkar allmänhetens förtroende”.

Problemet är bara att Biden inte lever som han lär.

Redogör inte för donationer

Mycket av pengarna som har stöttat och fortfarande stöder Biden kommer från rörelsen Future Forward USA Action, som i sin tur inte redogör offentligt var de får sina pengar från.

CNN har genom det amerikanska skatteverket trots det lyckats hitta några av donatorerna.

Det handlar om pengar från till exempel nya AI-investeringar och kryptohandel. En del av summorna kommer bland annat från en medgrundare till kraschade kryptobörsen FTX.

ANNONS

Det handlar alltså om miljontals dollar som strömmar in för att stötta en viss presidentkandidat, utan att allmänheten har någon insyn i det hela – vilket “lämnar dem i ett mörker när de går till valurnorna”, menar Anna Massoglia, utredningschef på kampanjfinansieringsgruppen OpenSecrets som försöker ta reda på var donationerna till valkampanjerna verkligen kommer från.

“De har ingen information om vem som donerar – det är väldigt viktigt så att de kan veta vilka specialintressen som kan ligga bakom”, säger hon.

ANNONS

Senaste nytt

Biden kommenterar inte

Bidens administration har inte kommenterat de nya uppgifterna, men presidentens tidigare uppmaning hänger kvar som ett eko: “opinionsbildningsgrupper kan visa reklamannonser i frågor som attackerar eller stödjer en kandidat ända fram till valdagen – utan att avslöja vem som betalar för den annonsen”.

Ungefär samma annonser som Future Forward alltså kan satsa på i Bidens kampanj fram till valet i november.

Läs även:

Putin vill hellre ha Biden än Trump – Dagens PS

Nytt börsrekord tack vare Biden – enligt Biden – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS