Rekordhög inflation, dyra lån och svag krona tillsammans med fortsatt dyr el och bränsle bäddar för ett tufft år 2023 för de svenska hushållen, meddelar regeringen.

ANNONS

Faran kan vara över i USA, där inflationsmonstret börjat krympa efter amerikanska centralbankens räntesnara dragits åt under fjolåret. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Men i Sverige ökar inflationstakten istället för att minska. Det bäddar för fortsatta räntehöjningar och en längre kris än exempelvis grannländerna med euro som valuta. Små valutor som kronan hamnar lätt i kläm under internationella lågkonjunkturer.

Och det verkar ha hänt i Sverige, berättar finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna), på en presskonferens på måndagen.

”Sverige befinner sig i en ekonomisk vinter som riskerar att bli värre innan den blir bättre”, sade Svantesson under pressträffen om utsikterna 2023.

Det rapporterar morgontidningen Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Marknadsreformer

Nu vill regeringen reformera marknaden för att stimulera tillväxten – och få fler i arbete. Men också stötta hushållen som har det tufft. För detta planerar regeringen en stor bidragsreform, och regeringen har planer på att sänka skatten på arbete och pension.

”Fokus nu ligger på bättre företagsklimat och tillsättandet av en ny produktivitetskommisson”, sade Svantesson.

Dessutom ska elstödet betalas ut, och ett nytt elstöd är i planeringsstadiet.

”Det arbetas nu för fullt med detta och dessutom att ta fram ett nytt stöd för november och december”, sade hon.

Dessutom ska 3:12 reglerna ses över.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om prognoser om 2023:

Det värsta kan vara över för USA [Dagens PS]

Silverpriset ökar snabbare än guldpriset [Dagens PS]

Stigande priser är inte det värsta – oroa dig för motsatsen [Dagens PS]