En rad länder hjälper Ryssland att undgå de västerländska sanktionerna. Det handlar om många före detta Sovjetstater som numera fungerar som mellanhänder när det gäller att ta in varor från till exempel USA och EU och sedan skicka dem vidare till Ryssland.

ANNONS

Ett effektivt sätt för Ryssland att undgå sanktioner är att hitta nya handelsvägar har det visat sig.

Landet drar nytta av de forna Sovjetstaterna Armenien, Georgien, Kirgizistan, Uzbekistan och Kazakstan som importerar varor som för Ryssland är belagda med sanktioner, eftersom många av godsen sedan exporteras över den ryska gränsen, berättar WSJ.

Länder fungerar som mellanhänder till Ryssland

Att de nämna länderna faktiskt agerar som mellanhänder står klart enligt uppgifter från Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling som visar att exporten till länderna från EU och USA steg kraftigt i fjol, till drygt 24 miljarder dollar från omkring 15 miljarder dollar året innan.

Som ett  sammanträffande ökade samtidigt de fem ländernas export till just Ryssland med hela 50 procent i fjol, och landade på 15 miljarder dollar.

Varorna fortsätter strömma in

Så trots att datorchips, lasrar och andra produkter som används både civilt och militärt är sanktionerade på pappret så fortsätter de alltså att strömma in i Ryssland, genom mellanhänderna. Moskva får fortsatt tillång till varor och delar som används i krigsföringen i Ukraina.

”Det fortsätter att mata snarare än att avaktivera Rysslands krigsansträngningar”, säger Sarah Stewart på den amerikanska tankesmedjan Silverado Policy Accelerator.

En ny Volvo är inga problem

Så länge man har pengar så finns det alltid sätt att få in lyxvaror i Ryssland. Splitternya Volvo-bilar, som kommer direkt från fabrikerna är ett exempel, precis som en rad andra bilmärken.

Volvo-bilar fortsätter att strömma in i Ryssland trots att Volvo inledde sina sanktioner mot landet i februari förra året. Bilarna smugglas helt enkelt ut från andra länder och förs sedan in i Ryssland, berättar New York Times.

ANNONS
ANNONS

”De rika människorna förblir alltid rika. Kriget påverkar dem inte”, säger Ecaterina Condratiuc, en lyxbilssäljare i Dubai.

Läs även: Pernod Ricard vänder igen: Stoppar Rysslandsexport [Dagens PS]

Läs även: Budgetkris i Ryssland – underskottet rusar [Dagens PS]