Kriget i Ukraina ser ut att fortsätta med oförminskad styrka under 2023. Det finns olika scenarier, där Ryssland eller Ukraina vinner, eller där ett dödläge skapas och ingen sida lyckas besegra den andra.

ANNONS

Det finns redan många experter som uttalar sig om hur kriget kommer utveckla sig under 2023, och åsikterna går ofta kraftigt isär. Det beror givetvis på en rad faktorer som ingen i nuläget känner till.

DN har vidare målat upp tre tänkbara scenarier för hur kriget kommer utveckla sig. De går ut på att Ryssland eller Ukraina vinner, eller att det skapas ett dödläge där ingen är segrare.

Kriget ser ut att fortsätta under 2023

Den 24 februari har kriget pågått i ett år och det finns inget som pekar på att det kommer avslutas under 2023.

Båda sidor kämpar envist på, där Ukraina ser ut att vilja ta tillbaka alla sina territorier, även Krimhalvön.

För att lyckas ta tillbaka Krimhalvön så måste de västerländska vapnen dock fortsätta att strömma in i Ukraina, framför allt leveranser av artilleriammunition och luftvärn som skyddar mot de ryska bombningarna.

För att Ukraina ska kunna ta tillbaka sina områden krävs dock även att motståndet mot Putin ökar ännu mer inom Ryssland där den ryske presidenten får allt större problem att rekrytera soldater och där protesterna blir allt mer omfattade på hemmaplan. Ett scenario där sanktionerna samtidigt biter allt mer på den ryska ekonomin.

Ryssland tar över områden i Ukraina

Ett annat senario är ett den ukrainska befolkningen ger med sig, sönderbombade och utan el. Ryssland kan med hjälp av hundratusentals nya soldater ta tillbaka och ta över allt större områden, som staden Bachmut och hela vägen till Kiev. Vapenleveranserna till Ukraina sinar och stödet för mer pro-ryska politiker tar vid.

ANNONS
ANNONS

Det sista scenariot under 2023 är ett dödläge där ingen sida vinner. Båda länder fortsätter att kämpa med övertygelsen att de kommer vinna, där allt fler människor dör och notan springer iväg till astronomiska belopp.

Läs även: Kremls vedergällning på pristaket inte så drastisk [Dagens PS]

Läs även: Experter: ”Rysslands ekonomi vissnar” [Dagens PS]