Dagens PS

Experter: "Rysslands ekonomi vissnar"

Ryssland besviken Norden ekonomi
Putin har inte haft många saker att fira i år. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 27 dec. 2022Publicerad: 27 dec. 2022

En förtvinad ekonomi för många år framåt. En förlorad roll som supermakt inom energi. Nu håller sanktionerna på att få Rysslands ekonomi att vissna, hävdar experter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rysslands motståndskraft mot sanktionerna de första månaderna av kriget i Ukraina överraskade många experter.

Men nu växer tecknen på att en fördjupad isolering kommer att ge Ryssland en förtvinad ekonomi i många år framåt och en förlorad ställning som supermakt inom energi, skriver Business Insider.

Ryssland hanterade först de västerländska sanktionerna med att stänga ute västerländska företag, enbart handla med ”vänliga” nationer och rigga partnerskap med länder som inte brydde sig om sanktionerna mot Ryssland.

Det var framgångsrikt initialt. Man stoppade gasflödet till Nord Stream 1 och sålde samtidigt sina bränsleförråd till länder som Kina och Indien.

MISSA INTE: Regeringens nya elskatt kan leda till prischock 2023

Enbart under de tre första månaderna av kriget mot Ukraina gav försäljning till dessa två länder Ryssland över 24 miljarder dollar i intäkter.

“Får betala priset”

Men nu kommer Ryssland att få betala priset för den politik och det krig som isolerat landet, hävdar Yuriy Gorodnichenko, ekonom från UC Berkeley.

“Det de skapar är en väg till långvarig stagnation”, säger Gorodnichenko till Insider och pekar på andra isolerade nationer med världens svagaste ekonomier, framförallt Nordkorea, Afghanistan och Kuba.

Internationella valutafonden uppskattar nu att Rysslands BNP faller med sex procent i år.

“Vad som händer är att isolationism minskar antalet produkter som Ryssland kan köpa”, säger Jay Zagorsky, marknadsprofessor vid Boston University.

“Man kan bara köpa indiska jordbruksvaror, den kan bara köpa kinesiska tillverkade varor, sånt. Och när du begränsar dig till ett visst land får du ofta inte den högsta kvaliteten eller det bästa priset”.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tappar överallt

Rysslands betalningsförbud kring den ”ovänliga” USA-dollarn, som står för 88 procent av de globala valutatransaktionerna, blir en enorm barriär för Ryssland.

Och sedan kriget inleddes har Rysslands handel med sanktionerna länder minskat med 60 procent – och handeln med länder utan sanktioner minskat med 40 procent, enligt ekonomen Paul Krugman i en nyligen publicerad artikel.

Hela situationen slår särskilt hårt mot Rysslands energiexport. 2021 utgjorde försäljningen av olja och gas 45 procent av Rysslands BNP, enligt Internationella energibyrån.

Nu har en stor del av köparna försvunnit och samtidigt är man beroende av maskiner och teknik, ofta från väst, för att kunna upprätthålla och öka energiproduktionen.

Klarar inte själva

“Många av oljefältens utforskningssatser och maskiner är extremt högteknologiska. Vi pratar om GPS-system och robotar som kontrollerar saker djupt under jorden. Det är inte bara ett gäng killar med ett stort rör och en massa släggor”, sammanfattar Jay Zagorsky.

ANNONS

När Ryssland självt inte kan investera i den tekniken blir det en stor spärr för Rysslands dominans på energimarknaden framöver.

När man dessutom tvingas sälja till länder som Kina och Indien med rejäla rabatter minskar inte bara intäkterna utan också makten över energin.

Miljardförluster

Rysslands finansministerium publicerar inte månadsrapporter, men interna dokument som granskats av Bloomberg fann att Ryssland hade ådragit sig miljarder i “direkta förluster” från västerländska sanktioner, och dess budgetöverskott hade minskat med 137 miljarder rubel, eller 2,1 miljarder dollar, i augusti.

“Det faktum att de inte publicerar en massa ekonomisk data indikerar att de vet att det finns kostnader, men att de vill dölja omfattningen av dessa kostnader”, säger Don Hanna, ekonom vid UC Berkeley till Insider.

“Allt detta är utformat för att dölja konsekvenserna av invasionen av Ukraina på den ryska ekonomin.”

Läs även: Ukraina förkastar ultimatum från Lavrov

Läs även: Plötsligt tog Putin ordet ”krig” i sin mun

Läs även: Regeringens nya elskatt kan leda till prischock 2023

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS