Dagens PS

Rysslands krig accelererar demografisk krasch

President Vladimir Putins mål att stabilisera Rysslands befolkning redan i år spolieras nu av krigsupptrappningen i Ukraina
President Vladimir Putins mål att stabilisera Rysslands befolkning redan i år spolieras nu av krigsupptrappningen i Ukraina. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 okt. 2022Publicerad: 18 okt. 2022

Rysslands president har ägnat åratal åt att försöka stabilisera landets befolkningstillväxt men krigsupptrappningen skyndar nu på en demografisk krasch.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Befolkningskrisen i Ryssland härstammar från 1990-talet då ekonomiska svårigheter efter upplösningen av Sovjetunionen gjorde att barnafödandet minskade, nu är landet på väg mot en historisk nedgång i fertiliteten, det rapporterar Bloomberg.

President Vladimir Putins mål att stabilisera Rysslands befolkning redan i år spolieras nu av krigsupptrappningen i Ukraina. Förutom att tusentals redan har dött på slagfältet har 300 000 reserver kallats in och dessutom flyr många män landet.

Målet var att vända nedgången i år

Demografen Alexei Raksha kallar det som händer för en perfekt storm. Målet som Vladimir Putins regering satt var att börja vända befolkningsnedgången i år, innan det åter skulle bli tillväxt i befolkningen 2030.

Redan innan mobiliseringen av 300 000 man visade en intern rapport att ryska tjänstemän drog slutsatsen att målen var orealistiska. Rapporten föreslog en revidering, med hänsyn till covid-19-viruset och migrationsflöden, och förutsåg en befolkningsminskning med 416 700 personer till 2030.

ANNONS

Senaste nytt

Lägsta antalet födslar i modern historia

Om kriget fortsätter under de närmaste månaderna kan antalet födslar i Ryssland bli färre än 1,2 miljoner nästa år, vilket enligt Igor Efremov, forskare och specialist i demografi vid Gaidar-institutet i Moskva, är det lägsta antalet i modern historia.

I normala fall dör i genomsnitt 2 miljoner människor i Ryssland varje år, på grund av pandemin ökade det antalet förra året till 2,5 miljoner.

ANNONS

“Det främsta slaget för födelsetalen kommer att vara indirekt, eftersom de flesta familjer kommer att få sin planeringshorisont fullständigt förstörd som ett resultat,” säger Igor Efremov till Bloomberg och tillägger att effekten kommer att bli starkare ju längre mobiliseringen varar.

Finns för få unga anställda i Ryssland

Rysslands ekonomi riskerar att stagnera eftersom den är svältfödd på unga anställda. Bloomberg Economics uppskattar att Rysslands potentiella tillväxttakt blir 0,5 procent, vilket är en minskning med två procentenheter sedan innan kriget. Demografin står för cirka en fjärdedel av nedgraderingen.

Vanligtvis utspelar sig demografiska trauman under decennier, men resultatet av invasionen av Ukraina gör att effekterna kommer bli mycket värre än väntat och komma mycket tidigare.

“Rysslands befolkning har minskat och kriget kommer att minska den ytterligare. Anledningar? Emigration, lägre fertilitet och krigsrelaterade offer. Detta kommer både att urholka potentiell tillväxt och sträcka ut finanspolitiken, eftersom regeringen försöker vända nedgången i arbetskraften med pro-natalistisk politik”, säger Bloombergs Rysslandsekonom Alexander Isakov till Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ryssland skickar otränade soldater till Ukraina – “kanonmat”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS