Ryssland förstärker sitt försvar med soldater som fått lite träning och skickas till fronten – där de dör inom några dagar.

ANNONS

I september, efter att Ryssland lidit stora förluster i Ukraina, tillkännagav president Vladimir Putin en mobilisering och kallade in 300 000 reservister, hittills har 222 000 mobiliserats, rapporterar New York Times.

Rysk polis och militär dyker oanmälda upp i städer över hela landet och hämtar män från gatorna, för att skicka till kriget, några till och med med funktionsnedsättning, det rapporterar The Washington Post.

Endast tio dagars utbildning

New York Times skriver att vid en presskonferens i fredags sade Vladimir Putin att 16 000 nya rekryter har utplacerats för strid och att några av dessa rekryter har fått mindre än tio dagars utbildning. Han sade att rekryterna i hög grad behövs eftersom fronten i Ukraina är mer än 112 mil lång och att de ska få fortsatt utbildning där.

”De ger dem i bästa fall grunder och i värsta fall ingenting och kastar dem in i strid, vilket tyder på att de här killarna bokstavligen bara är kanonmat”, säger William Alberque, specialist på de ryska väpnade styrkorna, till New Tork Times.

Kan slå tillbaka mot Ryssland

Experter säger till New York Times att det i längden kan slå tillbaka mot Ryssland att fylla sina led med soldater som inte fått lämplig träning. Ryska värnpliktiga har även klagat på de undermåliga levnadsvillkor de mött sedan de rekryterades.

ANNONS
ANNONS

Enligt militäranalytiker kämpar Ryssland för att balansera två mål, att sätta in tillräckligt med trupper för att stoppa de ukrainska framryckningarna och samtidigt återuppbygga markstyrkor som under åtta månaders krig har decimerats.

Några av de nyligen mobiliserade har redan dödats eller tagits tillfånga och det har väckt kritik mot mobiliseringsinsatsen, som redan från början betraktades som kaotisk eftersom i praktiken vem som helst kallades in.

Kritik på sociala medier

Trots hårda lagar mot att kritisera det som den ryska regimen kallar för en särskild militär operation, svämmar ryska sociala medier över av inlägg som beskriver hur otränade och dåligt utrustade soldater som hämtats från gatan skickas till Ukraina.

En soldat hävdar i en väl spridd video att hans regementschef meddelat att de inte skulle bli några skjutövningar eller ens någon teoretisk träning innan de sätts i strid. En annan soldat hävdar i en video att de lever under omänskliga förhållanden, saknar ammunition och är tvungna att själva förse sig med mat.

Talar om att slå ned på militära kritiker

Även om bevisen på bristen av utbildning är anekdotiska visar det stora antalet videor från hela Ryssland, och hot från rekryter om att strejka på grund av förhållandena, att problemen är stora.

På torsdagen var ledningen i ryska Tjeljabinsk, en av de första att officiellt tillkännage att otränade soldater dött, när de meddelade att fem otränade soldater dödats i östra Ukraina. Enligt BBC:s ryska tjänst sade släkt och vänner till männen att de var utplacerade ”som kött” utan stridsträning, det skriver New York Times.

ANNONS
ANNONS

Kreml har hittills tolererat kritik men fängslat eller bötfällt dem som ifrågasatt behovet av invasionen, men den senaste veckan har det talats om att även slå ned på militära kritiker.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Putin allt populärare – enligt rysk undersökning [Dagens PS]