Dagens PS

Ryssland vill flytta sin gräns mot Finland

Ryssland vill flytta sin gräns mot Finland
Finlands utrikesminister Elina Valtonen, här med Storbritanniens David Cameron, konstaterar att Rysslands utspel är ett brott mot internationella konventioner. (Foto: Alastair Grant/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Ryssland vill flytta sina gränser mot Finland och Litauen. Ett brott mot internationella konventioner, konstaterar Finlands utrikesminister.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ett utkast till beslut från det ryska försvarsministeriet som visar att Ryssland vill flytta Östersjöns sjögränser genom ett ensidigt beslut.

Internationella havsområden ändras till att kallas ryska insjöar och som en förlängning av det kapar Ryssland åt sig mer av Östersjön, skriver Iltalehti.

Enligt försvarsministeriets dokument tänker Ryssland förklara en del av den östra delen av Finska viken utanför S:t Petersburg och Viborg samt områdena kring Baltijsk och Zelenogradsk utanför Kaliningrad som ryska inre vattenvägar.

Det innebär att havsgränserna mot Finland och Litauen ritas om.

”Gräns flyttas”

“Den ryska statens gräns till havs kommer att förändras när territorialhavets yttre gräns flyttas”, står det i ministeriets utkast till beslut.

I utkastet hävdas att de gränser som fastställdes av Sovjetunionen 1985 “inte helt motsvarar den nuvarande geografiska situationen”.

Sovjetunionens nästan 40 år gamla principbeslut om Östersjöns gränser ska förklaras “delvis upphävt” i försvarsministeriets förslag.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Snabba protester

Mediauppgifterna har redan rört upp en proteststorm. På X skriver forskaren Charly Salonius-Pasternak att Finland måste agera.

“Ledningen för Finlands säkerhetspolitik måste ge marinen en planeringsuppgift, den så kallade navigationsfrihetsdoktrinen, helst tillsammans med Nato-allierade, så att Ryssland får veta att dess ensidiga meddelande om att ändra gränserna i Finska viken inte kommer att accepteras”, skriver Salonius-Pasternak på X.

Ryssland inleder samtidigt övningar med taktiska kärnvapen, övningar som ryska försvarsdepartementet säger syftar till att förbereda användning av kärnvapen och är ett svar på ”provokativa uttalanden och hot från enskilda västerländska tjänstemän”, enligt ministeriets presstjänst.

Hänvisar till FN

Finlands utrikesminister Elina Valtonen har också kommenterat nyheten på X.

Hon hänvisar till att havsgränserna bygger på en FN-konvention som gällt sedan juli 1998.

“Vi utgår från att Ryssland, som part i konventionen, kommer att agera i enlighet med detta”, skriver Valtonen.

ANNONS

Del av påverkanskampanj

Valtonen påpekar också att den här typen av information och utspel är en del av den hybridpåverkan som är till för att skapa förvirring.

“Det är bra att komma ihåg att uppkomsten av förvirring också är hybridpåverkan. Finland låter sig inte förvirras”, skriver Valtonen.

Läs mer:

Nya uppgifter: Ryssland förbereder attacker över hela Europa. Dagens PS

Finske presidenten om Ukraina: “Too little och too late”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS