Trumps samtal med Putin gynnar Ryssland, enligt analytiker. Ryssland vill inte ge upp och hänvisar oväntat till sitt långa krig mot Sverige.
Ryssland: "Vi slogs mot Sverige i 21 år"


Mest läst i kategorin
Det två timmar långa samtal Donald Trump måndag hade med Vladimir Putin gav ingenting, menar The Economist i en analys.
Att Trump inte ställde några ultimatum utan bara föreslog fler fredssamtal gynnar Ryssland, är analysen.
The Economist konstaterar att Ukrainas krav, understött av Europa, på en omedelbar och villkorslös 30 dagars vapenvila, inte får stöd av Donald Trump.
Trump väljer i stället att hylla de ”utmärkta” samtalen och hävdar att ”Ryssland och Ukriaina kommer omedelbart att inleda förhandlingar mot en vapenvila”.
”Vi är generellt på rätt spår”, menar Trump, refererad av The Economist.
Trump: Ryssland och Ukraina ska inleda fredsförhandlingar. Dagens PS
”Krävs starkare sanktioner”
De positioner Trump angår som centrala att definiera inkluderar att Ukraina överlämnar ockuperat territorium, något Ukraina avvisat, konstaterar tidskriften.
“Om ryssarna inte är redo att stoppa morden, måste det finnas starkare sanktioner. Trycket på Ryssland är vad som kan driva landet mot verklig fred”, förklarade Ukrainas president i ett inlägg på X som refereras.
Samtidigt har europeiska ledare lovat fortsätta stötta Ukraina.
”Europa kommer att öka trycket på Moskva genom sanktioner”, fastslog nye tyske förbundskanslern Friedrich Merz nyligen.
Ekonomin i Ryssland är ett luftslott – miljardärer i öppet bråk. Dagens PS

Får fortsätta vänta
The Economist konstaterar att de som vill att Trump ska bli tuff mot Putin får fortsätta ara besvikna.
”Trump, länge förälskad i Rysslands starke man, svävar mellan tre val som är bekanta för dem som livder av obesvarad kärlek: fördubbla uppvaktningen, ge upp eller bli fientlig”, sammanfattar man.
Efter att samtalen mellan Ryssland och Ukraina i Istanbul förra veckan misslyckades, förklarade Trump att endast hans ”personliga engagemang” kunde bryta dödläget.
Nu konstaterar The Economist att telefonsamtalet med Putin inte verkar ha gjort susen.
Dessutom ger ”ändlösa samtal” en annan rysk fördel i att de ger ”Ryssland tid att göra fler vinster på slagfältet”.
Stödet ”avgörande”
Volodymyr Zelenskyj har gång på gång förklarat att det är ”avgörande” att USA och landets europeiska allierade förblir engagerade.
Samtidigt känner allt fler av dem att det är dags för USA att öka det politiska, ekonomiska och militära trycket på Ryssland tills landet accepterar en vapenvila.
”Frustrerad över Putin men ovillig att ge upp relationen, väljer Trump att inte bestämma sig. Det kan räcka för Ryssland”, konstaterar The Economist.
”Putin kan räkna ut att Ryssland kan stå emot den ekonomiska smärtan av fler sanktioner. Han vet även att få i USA är beredda att göra det enda som verkligen skulle slå mot Putins kalkyl; återuppta amerikanskt militärt stöd för tiotals miljarder dollar per år”.
”Slåss hur lång tid det än tar”
Samtidigt konstaterar man att inget tyder på att Ryssland vill ge upp. Vid samtalen i Istanbul sade chefen för den ryska delegationen, Vladimir Medinskij, till ukrainska tjänstepersoner att ”vi är redo att slåss i ett år, två, tre, hur lång tid det än tar”.
“Vi kämpade mot Sverige i 21 år. Hur länge är ni redo att slåss?”
Samma dag som Trump talade med Putin gjorde Ryssland en massiv drönarattack mot Vasylkiv utanför Kiev. Dussintals drönare attackerade staden och orsakade minst en omfattande explosion.
”Det var den mest högljudda, mest skrämmande natten sedan krigets början,” säger ortsbon Nadia Piden.
”Trump kallar med rätta kriget för ett blodbad”, sammanfattar The Economist, ”men han verkar blind för att se att verkligheten är att enbart uppvaktning av Putin inte kommer att stoppa det”.
Ryssland får betala ammunition – till Ukraina. Dagens PS
EU laddar för global kapprustning. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.