Dagens PS

Måste arbeta en extra dag – utan lön

arbeta extra dag
Röda torget i Moskva (Foto: Lise Åserud / NTB).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023

Ryssland kan komma att införa sex dagars arbetsvecka för att finansiera kriget i Ukraina – men de ryska arbetstagarna får inte några mer pengar för mödan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Borde vi korta ned arbetsveckorna?

Ja, tycker många länder i Europa. Just nu testar bland annat Spanien och Storbritannien fyra dagars arbetsveckor – och resultaten har varit goda.

Nej, tycker däremot Ryssland.

Där lobbar just nu statligt ägda mediekanaler och vissa företag för en sex dagars arbetsvecka. Anledningen? Kriget i Ukraina behöver finansieras.

MISSA INTE: Så mycket minskar värdet på din bil egentligen

Kan behöva jobba gratis

Om förslaget drivs igenom kommer de ryska arbetstagarna inte att behöva arbeta en extra dag – utan att få betalt för den extra arbetsdagen, rapporterar Business Insider.

Enligt en tweet från det brittiska försvarsministeriet har Rysslands statliga mediekanaler tillsammans med flera ryska företag “lämnat in en petition till Finansdepartementet om att godkänna en sex dagars arbetsvecka för arbetare med anledning av krigets ekonomiska utmaningar, troligtvis utan att få betalt”.

ANNONS

Borde arbeta två timmar extra varje dag

Margarita Simonyan, chefredaktör på den statligt ägda ryska tv-kanalen RT och framstående propagandist, ska i förra veckan ha sagt att medborgarna i Ryssland bör räkna med att jobba på ammunitionsfabriker två timmar efter att deras vanliga arbetsdag slutat.

Enligt det brittiska försvarsministeriet markerar förslaget om en extra arbetsdag ett steg i riktningen mot att “beordra medborgarna att aktivt göra uppoffringar till stöd för kriget”.

Enligt tweeten är det inte fastställt att förändringen blir av – det finns heller inte några uppgifter om vilka yrkesgrupper som i så fall berörs.

Läs även: Budgetkris i Ryssland – underskottet rusar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS