Dagens PS

Macron: "Hjärndöda" Nato återföds – genom Putins krig

Macron
Emmanuel Macron tror på Natos enade styrka. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 01 juni 2023Publicerad: 01 juni 2023

Vladimir Putins invasion i Ukraina har gjort att Nato nu återföds uppger Emmanuel Macron. Uttalandet kommer bara några år efter att den franske presidenten kallade alliansen “hjärndöd”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är numera nya tongångar som gäller från Emmanuel Macron när det gäller Nato. För fyra år sedan uppgav den franske ledaren att alliansen hade stora interna bekymmer bland annat beroende på Donald Trumps tid i Vita huset och att Turkiet krigade i Syrien.

Splittringen inom Nato har numera blivit en enad allians – och det beror på Putins krig i Ukraina, uppgav Macron på onsdagen, skriver Bloomberg.

“Nu kan jag säga att Vladimir Putin har väckt oss genom en elektrisk chock.”

Nato står enat

I talet som hölls i Slovakiens huvudstad Bratislava tackade Macron även USA för det militära stödet i Ukraina, och uppgav att Nato genom sitt samarbete kommer hålla sina gränser säkra – och samtidigt “hålla Ryssland i schack”.

Att Ryssland och Nato kan närma sig ett regelrätt krig har uppmärksammats på sistone, och det är något som alliansen även bör förbereda sig på, menar bland annat den tjeckiske befälhavaren Karel Rehka som i början av veckan uppgav att även om ingen vill ha ett sådant krig så är det fullt möjligt att det kommer.

USA kan minska sitt inflytande

Med ett nytt amerikanskt presidentsval som kommer upp om drygt ett år kan det dock bli så att Donald Trump blir återvald eller någon annan republikansk kandidat, och då är det troligt att spelplanen i Ukraina åter igen förändras. Därför är det viktigt att Europa får mer att säga till om inom Nato menar Macron.

ANNONS

“Vare sig vi gillar det eller inte så kommer vår geografi inte att förändras. Vi kommer att bo på samma plats och Ryssland kommer att förbli Ryssland med samma gränser och geografi.”

Läs även: Sverige kan gå med i Nato redan i juli

Läs även: Biden uppmanar Erdogan: Låt Sverige gå med i Nato

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS