Ryssland har fryst bankkonton som tillhör Finlands diplomatiska bestickningar i Ryssland, det finländska utrikesministeriet har kontaktat ryska myndigheter.

ANNONS

De bankkonton som tillhör Finlands ambassad i Moskva och det finska generalkonsulatet i Sankt Petersburg har frysts och Finlands utrikesministerium ser det hela som allvarligt, det rapporterar Svenska Yle.

Vetat sedan slutet av april

Vid en snabbt sammankallad presskonferens på onsdagen berättar Finlands utrikesminister Pekka Haavisto att Finland fick veta att bankkontona var frysta i slutet av april.

Han berättar vidare att Finland i början av maj skickade en not till Ryssland, som ännu inte gett någon officiell förklaring till varför kontona frysts.

Enligt Pekka Haavisto har Finland bett Ryssland trygga de finska bestickningarnas verksamhetsförutsättningar.

Kan sköta betalningar kontant

”Vi fortsätter diskutera med de ryska myndigheterna för att nå en lösning. Det här innebär ändå inte att vi måste stänga ambassaden eller konsulatet. Nu försöker vi hitta andra metoder för att ta hand om alla betalningar”, säger han, skriver Svenska Yle.

ANNONS
ANNONS

Enligt Pekka Haavsisto går det att sköta den största delen av bestickningarnas betalningar med kontanter, även om det är krångligare och kräver mer resurser.

Handlar om en motåtgärd

Svenska Yle skriver att Finlands president Sauli Niinistö uppger till den finska nyhetsbyrån STT att det enligt Ryssland handlar om en motåtgärd.

Pekka Haavsisto säger att den ryska åtgärden med råge överskrider alla de begränsningar som har påverkat Rysslands ambassad i Helsingfors och att han tror att det finns en viss frustration mot EU:s sanktioner.

Han tror inte att de frysta kontona har någon koppling till Finlands medlemskap i Nato, utan han tror att det främst handlar om sanktionerna.

Enligt Pekka Haavsisto är inte Rysslands agerande förenligt med Wienkonventionen.

ANNONS
ANNONS

”Enligt konventionen ska man underlätta beskickningarnas verksamhet, och nu gör man tvärtom, säger han till Svenska Yle.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ryssland hotar Finland med militära åtgärder [Dagens PS]