Dagens PS

Ryssar väljer 100 procent inflation före Putin

Inflation
Flyende ryssar räds inte för Argentinas höga inflation (Foto: Pixabay).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 08 mars 2023Publicerad: 08 mars 2023

Ryssar flyr Putins krig och väljer att slå sig ned i Argentina – trots 100 procents inflation.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Horder av ryssar har flytt landet och tagit sig till Argentina, skriver Bloomberg.

Trots ekonomiska kriser och en inflation på nära 100 procent, blir landet med sin generösa immigrationspolitik en fristad från kriget för ryssar som väljer att lämna sitt hemland.

Mer än 22 000 ryssar har rest till Argentina sedan början av förra året, även om cirka 60 procent av dem redan har lämnat, enligt de argentinska myndigheter. Den största ökningen ägde rum under det fjärde kvartalet 2022. Över 4 500 ryssar anlände i januari, en fyrfaldig ökning från året innan.

Positivt för Argentina  – dåligt för Putin

Flykten är knappast dålig för Argentina, då landet förlorat många av sina högutbildade invånare till Europa under de senaste årens osäkra ekonomiska tider.

Samtidigt utarmas Rysslands ekonomi av att begåvade arbetare flyr, en kompetensflykt som kan jämföras med massflykten efter Sovjetunionens kollaps 1991. Så många som 1 miljon människor lämnade Ryssland förra året, även om en del sedan dess har återvänt.

De flesta bosatte sigi länder med liberala visumregler, som delar av forna Sovjetunionen, Förenade Arabemiraten och Sydostasien.

Dessvärre kan den stora utvandringen också minska motståndet mot Putin och kriget i Ukraina på hemmaplan.

ANNONS

De flesta ryssar i Buenos Aires som Bloomberg News talade med var öppet kritiska mot den ryske ledaren.

ANNONS

Senaste nytt

Räds inte hög inflation

Merparten av migranterna verkar oberörda av den ekonomiska osäkerheten som kommer av att leva i ett land som har misslyckats med sin statsskuld nio gånger under sin 200-åriga historia.

Det beror delvis på att Ryssland har sett sin egen beskärda del av ekonomisk turbulens, men också för att många av lyckats få med sig sina besparingar, och är därför initialt inte påverkade av den höga inflationen.

Använder kryptovalutor

Restriktioner för ryska banker har gjort ryska kredit- och betalkort oanvändbara utomlands, vilket lämnar få alternativ än att ta med så mycket kontanter som möjligt på resan, och därefter flytta besparingar och inkomster via kryptovalutor eller banktjänster via egna bankkonton i före detta sovjetrepubliker.

Det är en fördel då de nyanlända hamnar utanför Argentinas kapitalkontroll och kan på så vis ta emot pesos till en parallell växelkurs som är nästan dubbelt så hög som den officiella kursen.

Vill du vet om vad som händer i världen? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs även: Ryssland tvekar: Vågar inte köpa missiler av Iran

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS