Enligt försvarsalliansen Natos sjökommando flög två ryska krigsflygplan nära två av Natos krigsfartyg i Östersjön på torsdagen.

ANNONS

”De ryska piloterna misslyckades med att svara på de allierade styrkornas stående frågekommunikation och flög över styrkan på en höjd av 300 fot och ett avstånd på 80 meter”, skrev Natos sjökommando i pressmeddelande på fredagen, uppger Bloomberg.

De ryska stridsflygplanen ”gjorde en osäker och oprofessionell inställning”, enligt Natos sjökommando.

”Samspelet ökade risken för felberäkningar, misstag och olyckor”, hette det vidare.

I Kiev i Ukraina har ryska attacker mot kritisk energiinfrastruktur gjort att huvudstaden under långa perioder är utan ström.

Samtidigt ska Ukrainas energibolag Ukrenergo ha återställt elförsörjningen till nästan 70 procent av konsumenterna i landets västra och centrala regioner.

Enligt den ukrainska regeringen har mer än 1 000 missiler och drönare slagit ut energimål sedan kriget startade i slutet av februari, skriver Bloomberg.

Frankrikes president Emmanuel Macron hoppas, säger han, att Ukrainas ledare Volodymyr Zelenskyj återupptar fredssamtalen med Ryssland.

Zelenskyj: Bara det kan få slut på kriget

Zelenskyj meddelar att det bara kan ske om Ryssland återlämnar territorier i Ukraina som annekterats av den ryska krigsmakten.

ANNONS
ANNONS

Endast det kan få ett slut på kriget, är beskedet från Zelenskyj till Macron och Ukrainas allierade.

Önskemål framförs till västländerna från Ukraina om att skicka fler luftvärnsvapen.

EU bör kunna börja ge Ukraina den första delen av ett nytt stödpaket på 18 miljarder euro med början i januari om godkännandeprocessen går smidigt.

Hoppas få klartecken i december

Det uppgav EU:s vicepresident Valdis Dombrovskis till reportrar i Kiev, enligt Bloomberg.

Han sade att han hoppas att medlemsländerna och parlamentet godkänner stödpaketet i början av december.

Pengarna skulle då kunna levereras ”lagom till Ukrainas pressande finansieringsbehov i början av nästa år”.

I ett telegram från räddningstjänsten i Ukraina, som återges av Bloomberg, framgår det bland annat att:

Dödssiffran i Zaporizjzja har stigit till nio

”Ukrainas trupper har avvärjt ryska attacker i Luhansk och i Donetsk-regioner under de senaste 24 timmarna, uppger militärstaben baserad i Kiev. Under tiden fortsätter Ryssland att beskjuta och genomföra luftangrepp. Viktiga infrastrukturanläggningar drabbades av attacker i städer i regionerna Charkiv, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk samt Mykolayiv-regionen och Odesa.”

ANNONS
ANNONS

Dödssiffran från torsdagens attack i Zaporizjzja-regionen uppges samtidigt ha stigit till nio.

G-7 planerar att tillkännage ryska oljepristaksnivån nästa vecka och efter ett möte i Weisbaden i Tyskland sade ministrarna också att de skulle fortsätta att diskutera hur man kan hjälpa till att ta itu med de ”fruktansvärda och avskyvärda brott som begåtts av Ryssland och dess ombud på Ukrainas territorium.”

Grovt sabotage bakom explosionerna

Ukrainska myndigheter uppskattar att de materiella förlusterna för Mariupol kan uppgå till så mycket som 14,5 miljarder dollar, sade borgmästare Vadym Boychenko under en presskonferens i Warszawa, berättar Bloomberg vidare.

I Sverige har åklagare slagit fast att grovt sabotage låg bakom sprängningarna på Nord Stream 1 och 2-ledningarna i Östersjön.

Intresserad av ekonomi och andra nyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.