Det var grovt sabotage som iscensatte explosionerna vid gasledningar Nord Stream 1 och 2 i Östersjön, slår nu åklagaren fast.

ANNONS

Kammaråklagare Mats Ljungqvist, som leder den pågående förundersökningen kring detonationerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 på havsbottnen i Östersjön, konstaterar att händelsen rör sig om grovt sabotage.

”Vid de brottsplatsundersökningar som genomfördes på plats i Östersjön gjordes omfattande beslag och området har dokumenterats noggrant. Analyser som nu utförts visar på rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som påträffades. Det avancerade analysarbetet fortsätter för att kunna dra säkrare slutsatser kring händelsen”, säger Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande där det framgår att utredningen är ”mycket komplex och omfattande”.

Om någon kan delges misstanke är i nuläget oklart, det får den fortsatta förundersökningen visa, skriver åklagarmyndigheten.

Mer information än så kan den kammaråklagare Mats Ljungqvist inte lämna för närvarande, heter det.

Han säger dock att samarbetet kring utredningen i Sverige och i andra länder ”fungerar utmärkt”, men att ”lugn och ro” är viktigt i arbetet med den fortsatta förundersökningen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Större läckor än väntat på Nord Stream 1 och 2 [Dagens PS]