Ryska oligarker har tagit över enorma ytor jordbruksmark i Ukraina sedan invasionen startade. Målet är att ha inflytande över några av världens största spannmålsskördar och öka Moskvas ekonomiska makt.

ANNONS

Det är inga små ytor jordbruksmark vi pratar om utan sammanlagt över 160 000 hektar, vilket motsvarar två New York, skriver Wall Street Journal.

Jordbruksmark ökar Moskvas makt

Utvecklingsländer har länge varit beroende av importer av spannmål från Ukraina, och när de nu till stor del har kommit under rysk kontroll så ökar Moskvas ekonomiska makt i världen.

Övertagandet startade strax efter att kriget började och har sedan fortsatt i östra Ukraina, framför allt i Donetsk och Luhansk-regionerna. Där fick bönderna ofta inget val utan var tvungna att lämna över marken, och ibland kunde markägarna behålla sina ägor där den största delen av skörden ändå tillföll Ryssland.

Nu står det även klart att att de som vägrade hotades till livet och var tvungna att skriva under nya kontrakt som gav ryska oligarker, med nära anknytning till president Vladimir Putin, som till exempel före detta ryske jordbruksministern Alexander Tkachev, rätten till åkermarkerna.

Viktig pusselbit för Ryssland

Att ta över viktig jordbruksmark har varit en viktig pusselbit för Ryssland i att kontrollera kriget, sedan oligarker och deras bolag tar över landområdena och sätter sina stämplar på dem.

”Ryssland tar över ekonomin i ockuperade territorier för att kunna kontrollera hela området”, säger Dmitrij Skorniakov, vd för det ukrainska jordbruksföretaget HarvEast Holding.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Rysk ”skuggflotta” ska runda pristaket på olja [Dagens PS]

Läs även: Roman Abramovichs superyacht Eclipse är såld – okänd köpare [Dagens PS]