Dagens PS

Mystiska bilderna på "dödad" rysk amiral – på zoom

amiral
Det brinnande högkvarteret efter missilattacken via satellitbild, samt officiella bilder från rysskontrollerad statsmedia (till höger)Foto: AP via TT.
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 sep. 2023Publicerad: 27 sep. 2023

Under måndagen uppgav Ukraina att en missil dödade den ryska flottans högste chef i Svarta havet, Viktor Sokolov och dussintals andra officerare. Problemet är bara att Sokolov sågs på rysk statlig tv efter att Ukraina uppgav att de hade dödat honom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amiral Viktor Sokolov syntes på rysk statlig tv, genom en videosändning där han deltog i ett försvarsledarmöte på distans, skriver Reuters.

Mötet skedde under tisdagen vilket är en dag efter att Ukraina gick ut med nyheten att Rysslands amiral tillsammans med 33 andra officerare hade omkommit i en missilattack mot Svarta havets högkvarter på Krimhalvön, en vecka tidigare, som Dagens PS berättat om.

Ukraina håller fast vid dödad amiral

Genom kriget har det ofta kommit motstridiga uppgifter från både Ryssland och Ukraina, och det är svårt för omvärlden att veta vad som gäller i alla lägen. Ukraina håller fortfarande fast vid att missilattacken ledde till att amiral Sokolov dödades, och som svar på den ryska videon svarar de ukrainska specialstyrkorna på appen Telegram:

“Eftersom ryssarna brådskande tvingades publicera ett svar med Sokolov som påstås vara vid liv, klargör våra enheter informationen.”

Samtidigt vill Ukrainas försvarsminister Rustem Umerov varken bekräfta eller förneka Sokolovs död, men Umerov säger att Sokolov inte borde befinna sig på ukrainsk mark överhuvudtaget.

“Så om han är död är det goda nyheter för alla att vi fortsätter avockupera vårt territorium.”

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ryssland uppges ha dödat många ukrainare

Än så länge har Ryssland inte kommenterat de nya uppgifterna men i tisdagens video uppgav den ryske försvarsministern Sergei Shoigu att 17 000 ukrainska soldater har dödads, enbart i september, och att tusentals västerländska vapen har förstörts under den senaste månaden.

Ukrainas motoffensiv har hittills inte lyckats ta tillbaka några stora områden, och Ryssland kontrollerar fortfarande 17,5 procent av Ukrainas internationellt erkända territorium.

Läs även:

Fronten: Ukraina tog inte Natos råd – det var klokt – Dagens PS

Polsk riksdag: Ukraina blir slagträ i valkampanjen – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS