Under det senaste året har den ryske oligarken Roman Abramovich försökt medla i att försöka få stopp på kriget i Ukraina. Samtidigt som fredsförsöken inte ser ut att lyckas ser det ut som att sanktioner kommer slå hårt mot oligarkens förmögenhet och rykte.

ANNONS

Tron på att Roman Abramovich medlande i kriget skulle leda någonstans är körd i botten. Han har redan fått många sanktioner riktade mot sig från EU, Storbritannien och Kanada, där även USA snart ser ut att åtminstone försöka frysa oligarkens tillgångar. Västvärldens tålamod är slut, eftersom Abramovich inte lyckats få Vladimir Putin, som han står nära, på mer fredliga tankar, berättar Wall Street Journal.

Roman Abramovich är medlare i kriget

Samtidigt som Abramovich har tagit på sig rollen som medlare i att få stopp på kriget och på så sätt rädda sitt eget rykte och sin förmögenhet som uppgår till åtminstone 15 miljarder dollar, så måste han också stå på Rysslands sida och följa Putins order. Alla vet vad som händer med oligarker och andra som den ryske presidenten för ett ögonblick tröttnar på.

Miljarderna hänger löst

Abramovich har med andra ord många bollar i luften att hålla reda på för närvarande, och hans miljarder hänger löst framöver. Den brittiska ön Jersey har redan strypt tillgångar som uppgår till sju miljarder dollar, nära hälften av hans förmögenhet, där Jersey uppger att pengarna kommer från korrupta affärer när oligarken drog in stora summor på rysk olja, och att de kan användas att till att bygga upp Ukraina igen.

Det kan snart bli svårt för Abramovich att parera sanktionerna och leva ett normalt liv.

”När någon har passerat sin egen effektivitet är det dags att sanktionera dem”, klargör Jim Wasserstrom, en före detta amerikansk diplomat som har arbetat med antikorruptionsfrågor.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Oligarken flyttade miljarder innan invasionen [Dagens PS]

Läs även: Tufft år för ryska miljardärer: ”Nere för räkning” [Dagens PS]