ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Putins senaste drag kan skada ryska ekonomin

Uppdaterad: 21 juli 2023Publicerad: 21 juli 2023
Putin
Rysslands konfiskering av Carlsberg och Danone kan försvaga den ryska ekonomin. (Foto: TT)

Tidigare i veckan konfiskerade Ryssland Danones och Carlsbergs fabriker i Ryssland. Men kanske kan det skada Putin mer än väst.

ANNONS
ANNONS

När Ryssland i början av veckan lade beslag på tillgångarna och fabrikerna som hör till Carlsbergs och Danones verksamheter i landet, väcktes oro bland medierna.

Men vissa menar att Putins plan kanske inte är så smart som den verkar.

Kan gynna väst

Moral Rating Agency (MRA) är en organisation som förespråkar demokrati och bildades när Ryssland invaderade Ukraina.

Enligt organisationen kan Rysslands övertagande av västerländska företag skada den ryska ekonomin och gynna väst, trots att det inte ser ut så nu.

En tydlig åtskillnad mellan demokratiska och odemokratiska ekonomier är avgörande för att demokratin ska överleva i världen, menar MRA, och förmodligen skjuter Putin sig själv i foten med presidentdekretet.

ANNONS
ANNONS

Ryssland blir mer utstött

“Putins beteende är förkastligt men han skadar samtidigt Ryssland utan att själv förstå det”, säger Mark Dixon som grundade MRA.

“Ju fler kopplingar som bryts mellan Ryssland och väst, desto mer kommer den ryska ekonomin skadas.”

Dixon menar att separationen kommer göra det svårare för Putin att finansiera sina aggressioner och samtidigt kommer det ryska folket bara bli fattigare och fattigare.

Att Putin tagit över de västerländska företagen innebär att Ryssland blir allt mer utstött från den globala ekonomin, menar Dixon.

“Förtjänar ingen sympati”

Samtidigt tycker han inte synd om företagen som drabbats, varken Carlsberg eller Danone.

ANNONS

“De exproprierade företagen förtjänar ingen sympati. Danone och Carlsberg fortsatte att tjäna pengar i Ryssland efter invasionen av Ukraina och har därför stöttat den ryska ekonomin som betalat för invasionen”, säger han.

Två separata marknader

En försvagad rysk ekonomi är, enligt MRA, nyckeln för att minska på landets makt.

“Att utesluta Ryssland från resten av världen är det första steget mot att skapa två ekonomiska block, en demokratisk marknad och en odemokratisk marknad”, fortsätter Dixon.

I sådana fall skulle auktoritära och totalitära länder som Ryssland och Kina samarbeta bara med varandra, i brist på andra alternativ, och bli allt fattigare.

Samtidigt skulle den demokratiska marknaden bli allt större och demokratiska nationer skulle bli betydligt rikare än länderna som styrs av diktatorer.

Läs mer: Ryssland konfiskerar bryggeri från Carlsberg

Läs mer: Putins vän tar över ledningen av Carlsberg i Ryssland

ANNONS
ANNONS
ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS