Passa på: Putins övergivna fiskevilla i Finland

Uppdaterad: 29 juli 2023Publicerad: 29 juli 2023
Putin fiskevilla
Putin fiskar i Ryssland 2017. Men det blev inget fiske i Finland. (Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT)

Vladimir Putins vän byggde en fiskevilla i Finland åt den ryske presidenten till en kostnad av motsvarande 34 miljoner kronor. Men projektet övergavs då vännen insåg att Putin inte gillade fiske i Finland, rapporterar The Insider.

ANNONS
ANNONS

Viktor Khamarin är en gammal klasskamrat och brottarkompis till Vladimir Putin från Leningrads statliga universitet (i dag St Petersburg University), som numera är lobbyist för presidenten samt är gift med Putins kusin. Han son är chef för Rysslands största vattenkraftbolag, RusHydro.

Enligt den oberoende ryska nyhetssajten The Insider kom Khamarin på en plan för att få Putin att spendera mer tid med honom. Han skulle bygga en fiskevilla vid sjön Saimaa i sydöstra Finland åt presidenten, ett trevåningshus med en vinkällare, ett underjordiskt garage, en bastu, en personlig pool, ett biljardrum, ett kontor och åtta toaletter.

Personalen byttes ut gång på gång

Bygget, som höll på någon gång före 2017, plågades av stora problem med byggnadspersonal som behövde bytas ut regelbundet eftersom de hela tiden lämnade över sina löner och arbetsvillkor. Vissa finländska byggare vägrade jobba på huset, enligt The Insider.

Men Viktor Khamarin hade större problem än så – nämligen att Vladimir Putin inte ville åka och fiska i Finland. 2017 hade Putin ett möte med Finlands dåvarande president Sauli Niinistö i Nyslott som ligger i närheten av bygget. I samband med mötet dök en assistent till Khamarin upp på bygget och säger att det skulle avbrytas då “tiderna hade förändrats och Putin inte längre var intresserad av att fiska i Finland”, enligt The Insider.

ANNONS
ANNONS

Fick skriva av Putins fiskevilla som förlust

Bygget ska ha kostat 3 miljoner euro, motsvarande 34 miljoner kronor, men aldrig blivit färdigt. Khmarin ska sedan ha skrivit av fastigheten som en förlust: Det fanns ingen köpare till trevåningsbyggnaden med sidobyggnader, eftersom det anses oanständigt för finländare att äga ett hus på landet av denna storlek, skriver sajten. En reporter har besökt Putins tilltänkta fiskevilla, som fortfarande står övergiven med överblivet byggnadsmaterial inne i huset.

“Rör inte dessa lådor utan mitt godkännande!”, står ett meddelande på ryska på en kartong.

Läs även: Putins hemliga bunker – här är allt du behöver veta

Läs även: Så stort är Putins lyxiga palats

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.