Dagens PS

Så stort är Putins lyxiga palats

Det här är Rysslands president Putins hemliga palats, hävdar den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Palatset uppges rymma både en ishockeyrink och teater och ska ha kostat över 11 miljarder kronor att bygga. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Det här är Rysslands president Putins hemliga palats, hävdar den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Palatset uppges rymma både en ishockeyrink och teater och ska ha kostat över 11 miljarder kronor att bygga. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 20 mars 2022Publicerad: 18 mars 2022

Aktivister som kämpar mot korruption och stödjer den ryske dissidenten Alexej Navalny har granskat Vladimir Putins fastighetsägande. Tidigare i år publicerade de bilder på presidentens palats vid Svarta havet. Ta en titt på 190 000 kvadratmeter utstuderad extravagans.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt sajten Love Property är Vladimir Putin officiellt visserligen höginkomsttagare, men inte miljardär. Lönen för den ryske presidenten ligger enligt statens uppgifter på 135 000 dollar per år, eller knappt 1,3 miljoner kronor.

Men enligt uppgifter ska Putin i stället ha tillgångar motsvarande 200 miljarder dollar, eller 1900 miljarder kronor. Det är ungefär en tredjedel mer än omsättningen i hela den svenska statsbudgeten under ett år.

Hur förmögenheterna har kommit i Putins ägo är oklart, men det kan handla om att de läcker ut från den ryska statskassan. Ren brottslighet påstås också ligga bakom.

Redan 2010 avslöjade motståndare till presidenten att han äger över 20 palats och 58 privata flygplan, bland mycket annat.

2021 publicerades uppgifter och bilder inifrån ett av dessa palats av aktivister. Putin hävdar att det palats som visas upp inte är hans, och en av hans närmaste män, Arkady Rotenberg, har hävdat att han är ägaren.

Den 190 000 kvadratmeter stora byggnaden vid Svarta havet har byggts om och byggts till ett flertal gånger. Bladguldsförgyllda detaljer och marmor kantar så gott som vart och ett av rummen. Till slottet lär en underjordisk tunnel vara ansluten som leder till havet och ett antal exklusiva båtar.

Det här är en ofullständig lista över tillgångar i vad som påstås vara Putins palats:

ANNONS

• Ett bibliotek och ”läsrum” liknande det som finns i Kreml.
• Två stora matsalar med möbler liknande de som fanns i Ludvig XVI: s palats i Versailles.

• En av två sviter är tillägnad Putin själv och hans privata nöjen, med vardagsrum, boudoir, lounge, stora garderobsutrymmen, ett spa-liknande badrum, med jacuzzi och en dusch där användaren kan gå igenom strålarna.

• En inomhuspool omgiven av marmorpelare, statyer och dyrt kakel.
• En hel teater med graverade träpaneler längs scen, balkonger och parkettsäten.
• Strippklubbsrum med tillhörande stänger för dans och omgivande bekväma möbler.

• Mötesrum med plats för besök och skrivbord där ett team kan samarbeta.
• Ett så kallat aqua-disco – ett sänkt dansgolv med en fontän i mitten.

ANNONS

• I källaren har palatset en egen gymnastiksal med tillhörande hockeyrink och en mängd andra idrottsutrymmen. Där lär det också ha funnits ett gym helt i marmor.
• Tillhörande restauranger, en bio, en bar och spelrum.

ANNONS

Senaste nytt

Läs också:

Ishockeyrink i Putins hemliga palats

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS