Rysslands president Vladimir Putin inför ett militärt undantagstillstånd med krigslagar i de delar av Ukraina som Ryssland ockuperar. 

ANNONS

För en dryg månad sedan annekterade Ryssland illegalt de delar av Ukraina som landets militära styrkor ockuperar i regionerna Donetsk, Luhansk, Kherson och Zaporizhzhia, efter att ha hållit bluff-folkomröstningar som Ukraina och dess allierade (däribland Sverige) dömt ut som illegala och illegitima.

Nu inför Rysslands president Vladimir Putin ett militärt undantagstillstånd där krigslagar gäller i områdena.

Civila förvaltningar ersätts av militära

Beslutet, som meddelades när Putin talade vid ett möte i det ryska säkerhetsrådet på onsdagen, kommer sannolikt att innebära att regionernas civila förvaltningar kommer att ersättas av militära, skriver CNBC.

”Konstitutionella lagar om upptagande av fyra nya regioner i Ryska federationen har trätt i kraft. Kievregimen vägrade, som ni vet, att erkänna människors vilja och val, och avvisar alla förslag till förhandlingar. Tvärtom fortsätter beskjutningen. Civila dör”, säger Putin enligt den ryska regimtrogna nyhetsbyrån TASS.

Krigslagar även i gränsområden

Bredden och omfattningen av detta militära maktövertagande är fortfarande oklart då några detaljer inte släppts, men krigslagar ser generellt sett medborgerliga rättigheter underordnade militärt styre, men hur långt det förändrar den nuvarande situationen för civila i annekterade regioner i Ukraina återstår att se, enligt CNBC. Krigslagar införs också partiellt i ryska regioner som gränsar till Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Krigslagarna införs samtidigt som Ukrainas väpnade styrkor kämpar för att återta sitt land från den ryska ockupationsmakten. Proryska myndigheter i Ukraina uppmanar nu befolkningen i Kherson att evakuera staden då Ukrainas trupper närmar sig den.

Läs även: Putins reträtt: Bävar inför Ukrainas offensiv i söder [Dagens PS]