Dagens PS

Politikern som älskar öl och pubar

Politiker vill slå vakt om de brittiska pubarna
Den brittiska puben, här en i Manchester, är en förutsättning för en lycklig framtid för britterna, hävdar en framträdande politiker. (Foto: Christine Olsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Vad krävs för en ljus framtid? Ett favoritämne för politiker. Det här svaret från en framträdande brittisk politiker överraskar möjligen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det skulle knappast hända i Sverige. Inte heller i många andra länder.

Men i Storbritannien kan en profilerad politiker gå ut och lovorda såväl landets öl som landets pubar.

Det stannar inte där.

Chi Onwurah, parlamentsledamot från Wallsend i Newcastle för Labour, säger hos The Morning Adviser att ”det inte finns någon ljus framtid för Storbritannien”, om inte landets bryggerier och pubar ges förutsättningar att fortsätta blomstra, utvecklas och utföra sitt ”samhällsviktiga byggande av gemenskap”.

Kan bli statsråd

Uttalandet får inte mindre tyngd av att Chi Onwurah ingår i Labours skuggregering som ansvarig för forskning och vetenskap, och mycket väl kan bli medlem av den regering som Labour är tippat att kunna bilda efter det nyligen utlysta parlamentsvalet i juli.

Onwurah har lanserat ett program för vad som i översättning blir ”Framtidens politiska landskap för öl och pubar”.

Vid ett möte med British Beer & Pub Association, BBPA, lovade hon att om Labour får makten efter valet, så kan bryggerierna och pubarna räkna med stark uppbackning från Labour.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Bidrar med miljarder

Labour-politikern Onwurah tog sin egen region Newcastle upon Tyre som exempel och konstaterade att pubar och bryggerier står för 20 000 jobb och bidrar med motsvarande 4,9 miljarder svenska kronor om året till den lokala ekonomin.

”Pubar och bryggerier tas ofta för givna”, säger Chi Onwurah som menar att den pågående utslagningen av pubar och bryggerier måste motverkas av politikerna.

”Pubar är en väldigt viktig del av gemenskapen i stora som små städer och byar över hela det här landet”, slår hon fast.

Pressad på den punkten förklarade den potentielle ministern att hon gillar bryggerier som Hadrian & Border och Wylam och att pubarna Crown Posada och The Ship i Newcastle är hennes favoritpubar.

”Förbättra livet”

”Labourpartiet har alltid sett till vetenskap och teknik för att förbättra livet för britterna, oavsett om det är att skapa sjukvård via NHS eller grunda Open University. Dessa innovationer har alltid varit beroende av stora institutioner”, är Onwurahs resonemang.

Ingen framtid utan puben

ANNONS

”Det är därför vi vet att det inte finns någon ljus vision för Storbritanniens framtid som inte inkluderar älskade brittiska institutioner som våra bryggerier och pubar, innovativa och blomstrande. Labour har en stor plan för att förbättra livet för människor, oavsett om de häller upp pints eller beställer dem”, avslutade hon.

Läs mer:

Så ska britterna tjäna miljarder – på öl. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS