Dagens PS

Så påverkas börsen av sommarens val i Storbritannien

börsen Storbritannien
Oppositionsledaren Kier Starmer (Labour) till vänster och premiärminister Rishi Sunak (konservativa) till höger. (Foto: Alastair Grant/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

En seger för Labour är bra nyheter för börsen i Storbritannien, i alla fall har det varit så med ett historiskt perspektiv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak utlyste i förra veckan val redan till sommaren, den fjärde juli, vilket Dagens PS rapporterade om.

Storbanken Citi har förutspått hur börsen kommer att påverkas av valet, baserat på hur det brukat se ut historiskt kring valtider i landet, rapporterar CNBC.

Prognosen är att goda tider är att vänta när sex veckor återstår till valet.

Enligt Citis forskning har indexet MSCI UK på Londonbörsen sedan 1979 i snitt stigit 6 procent sex månader efter en valseger för Labour, och fallit i snitt 5 procent på sex månader efter en konservativ seger.

Bredare index överpresterar

Dessutom tenderar det bredare och mer inrikesfokuserade indexet FTSE 250 överprestera jämfört med FTSE 100 som har fler stora internationella bolag, en trend som varit sann oavsett vilket parti som vunnit valet, men trenden har varit större vid Labour-segrar.

Och eftersom Labour just nu leder i opinionsundersökningarna med runt 20 procentenheter mot de konservativa ser Kier Starmer ut att bli Storbritanniens nästa premiärminister – vilket alltså enligt Citi tyder på att Londonbörsen rusar till hösten.

Defensiva aktier, energisektorn och den finansiella sektorn är bland de som brukar överprestera jämfört med börsen efter ett val i Storbritannien, enligt Citi.

ANNONS

Tvivlar på att det påverkar

Capital Economics har också undersökt saken, och noterar stora undantag. Rejäla börstapp har skett under Labour-regeringar under den stora depressionen, efter andra världskriget, vid oljekrisen på 70-talet, vid dotcom-bubblan år 2000 och vid finanskrisen 2008.

Det skulle dock vara “ouppriktigt” att tillskriva de rasen helt till Labour, enligt John Higgins, Chief Markets Economist på Capital Economics. Han tror inte heller att det kommande valet blir någon större grej på marknaden – en trolig seger för Labour i nästa val har trots allt gått att utläsa av opinionsundersökningarna i flera år nu.

“Oavsett din syn på historien tvivlar vi på att Labourpartiets återgång till makten skulle vara en stor sak för investerare den här gången”, säger han.

Läs även: Rishi Sunaks besked: Val i Storbritannien 4 juli (Dagens PS)

Läs även: Skyller Brexit på tyskarna: “Inte helt oskyldiga” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS