Dagens PS

Rishi Sunaks besked: Val i Storbritannien 4 juli

Val Storbritannien
Storbritannien ska hålla val 4 juli, meddelar premiärminister Rishi Sunak. (Foto: Kin Cheung/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak meddelar på onsdagskvällen att det blir val i Storbritannien den 4 juli.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rishi Sunak säger att han talade med kung Charles tidigare på onsdagen för att begära upplösning av parlamentet, rapporterar Reuters.

Storbritanniens politiska system är utformat så att premiärministern kan välja när valet ska vara, inom en viss tidsram, vilket var senast i januari 2025.

Men den 4 juli i sommar är alltså den tidpunkt som Rishi Sunak valde när han presenterade planen traditionsenligt framför ett podium vid nr 10 Downing Street. Analytiker tror att han sätter sitt hopp till de nya siffror som kommit i veckan som visat att den brittiska ekonomin stabiliserar sig.

“Dessa osäkra tider kräver en tydlig plan och djärv handling för att kartlägga en kurs mot en säker framtid. Du måste i detta val välja vem som har den planen och vem som är beredd att vidta den djärva åtgärden för att säkra en bättre framtid för vårt land och våra barn”, säger premiärministern.

Storbritannien har haft tre konservativa premiärministrar sedan senaste valet 2019, först Boris Johnson, följt av Liz Truss och alltså till sist Rishi Sunak.

Partiet har dock legat hopplöst efter Labour i opinionsundersökningar sedan Boris Johnsons tid vid makten. Mycket talar för att Labour-ledaren Kier Starmer blir Storbritanniens nye premiärminister efter valet den 4 juli. Labour fick 48 procent i den senaste opinionsundersökningen som Survation släppte på onsdagen, jämfört med det konservativa partiets 27 procent.

Läs även: Så ska britterna tjäna miljarder – på öl (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS