Dagens PS

Polen köper Patriot av USA

En avfyrningsramp tillhörande Patriot luftvärn
En avfyrningsramp tillhörande Patriot luftvärn. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 juni 2023Publicerad: 29 juni 2023

USA:s utrikesdepartement har godkänt en möjlig försäljning av det integrerade luft- och missilförsvarssystemet Patriot till Polen för drygt 160 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På onsdagen meddelade USA:s försvarsdepartement Pentagon att Polen får köpa Patriot och tillhörande utrustning för 15 miljarder dollar, drygt 160 miljarder kronor, det rapporterar Reuters.

Inget kontrakt undertecknat

Trots att USA:s utrikesdepartement har godkänt affären indikerar inte meddelandet att förhandlingar har slutförts eller att kontrakt har undertecknats.

I Patriot-paketet Polen får köpa ingår 48 avfyrningsrampar, 644 Patriot Advanced Capability PAC-missiler, 3 Missile Segment Enhanced, MSE, interceptor-missiler, nätverkslänkar, sensorer, supportutrustning, reservdelar och teknisk support, detta enligt Pentagon, skriver Reuters.

Reuters skriver att intresset för amerikanska vapen har ökat i Europa och att efterfrågan är centrerad kring sådant som ammunition, luftförsvar, kommunikationsutrustning, axelavfyrade Javelin-missiler och drönare, som varit avgörande för Ukrainas försvar.

Bygger upp försvarskapaciteten

”Den föreslagna försäljningen kommer att förbättra Polens missilförsvarsförmåga och bidra till Polens militära mål att uppdatera kapaciteten”, skriver DSCA i ett uttalande, enligt TT i Dagens Industri.

DSCA är den enhet som sköter Pentagons vapenförsäljning till utlandet.

ANNONS

Sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina har Natos medlemsländer i östra Europa jobbat på att bygga upp sin försvarskapacitet, skriver TT i Di.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Polen rekordhöjer sina minimilöner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS