Myndigheterna i Hamburg har beslagtagit den ryska miljardären Alisher Usmanovs superyacht Dilbar, som genomgått en ombyggnad i den tyska hamnstaden.

ANNONS

I Hamburg har myndigheterna fastställt att den ryska miljardärens Alisher Usmanovs superyacht ägs av hans syster, som också är föremål för sanktioner på grund av Rysslands krig i Ukraina, och yachten har därför nu beslagtagits, det rapporterar Bloomberg.

Dilbar, som är döpt efter Alisher Usmanovs mor, är 156 meter lång och i volym världens största yacht. Enligt USA:s finansdepartement är den värderad till mellan 600 och 750 miljoner dollar, cirka 5,6 – 7 miljarder kronor. Fartyget har genomgått en ombyggnad i Hamburg.

Föremål för sanktionslagar

Tysklands motsvarighet till amerikanska FBI, Bundeskriminalamt, BKA, meddelade på onsdagen att trots ansträngningar med att dölja ägandet offshore hade de fastställt att Alisher Usmanovs superyacht ägs av hans syster Gulbakhor Ismailova.

”Lyxyachten Dilbar är därför föremål för sanktionslagar och kunde beslagtas lagligt i Hamburg”, skrev BKA i en tweet.

Nyhetsbyrån DPA citerade en talesman för BKA som sade att yachten inte kan ”säljas, hyras eller pantsättas som säkerhet”, skriver Bloomberg.

Sjätte rikaste ryssen

Beslagtagandet av superyachten understryker effekten av de sanktioner som Europa och USA upprättat mot de megarika ryssar som har nära band till Rysslands president Vladimir Putin.

Alisher Usmanov äger en stor andel i den ryska investeringsgruppen USM. Han är den sjätte rikaste ryssen och har enligt Bloomberg Billionaires Index en förmögenhet på 19 miljarder dollar, motsvarande 179,33 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Oligarkerna och deras jagade yachter [Dagens PS]