Den ryska storpampen Oleg Tinkov, som var en av Rysslands första miljardärer att uttala sig mot invasionen av Ukraina, har nu avsagt sig sitt ryska medborgarskap.

ANNONS

Oleg Tinkov, den ryska miljardären som i mars sanktionerades av Storbritannien, skrev i går, måndag, på sitt Instagramkonto att han har tagit beslutet att lämna sitt ryska medborgarskap, det rapporterar Bloomberg.

Han skrev att han inte vill förknippas med ett land som: ”startade ett krig med sin fredliga granne och dödade oskyldiga människor dagligen”, och han tillade att det är en skam för honom att fortsätta ha sitt ryska pass.

Skrev om Rysslands vansinniga krig i april

I april i år publicerade Oleg Tinkov ett instagram-inlägg fullt av svordomar om Rysslands vansinniga krig. En vecka senare hade Tinkoff Banks vd:ar slutat och banken tagit avstånd från sin grundare och tillkännagivit planer på att ta bort hans namn från bankens varumärke, då sålde han sin familjs andel till Vladimir Potanin.

På måndagen skrev Oleg Tinkov även att han hoppas att fler ryska affärsmagnater också kommer avsäga sig sina medborgarskap, då han hoppas att det ska försvaga Vladimir Putins regim och ekonomi så att han till slut besegras.

”Jag hatar Putins Ryssland, men älskar alla ryssar som tydligt är emot detta galna krig!” skrev han i måndags på Instagram, skriver Bloomberg.

Fler ryssar avstår sina medborgarskap

Med detta ansluter sig Oleg Tinkov till en växande skara ryssar som avstår från sina medborgarskap. På måndagen rapporterade Bloomberg att den 38-åriga medgrundaren till den Londonbaserade fintech-startupen Revolut Ltd., Nikolay Storonsky, avsade sig sitt ryska medborgarskap.

Enligt Bloomberg Billionaires Index är Nikolay Storonsky värd 6,7 miljarder dollar, nästan 73,3 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Oligarkens utbrott: ”90 procent av alla ryssar är mot kriget” [Dagens PS]