Japan, Italien och Storbritannien är nära en överenskommelse om ett jätteprojekt för stridsflyg. Svenska Saab nämns också som möjlig framtida samarbetspartner.

ANNONS

Ett jätteprojekt för stridsflyg där Japan, Italien och Storbritannien ingår närmar sig. Enligt uppgifter till Bloomberg är de tre länderna nära en politisk överenskommelse om att utveckla nästa generations stridsflygplan.

Överenskommelse nästa vecka

Redan nästa vecka kan det vara klart enligt Bloombergs källor. Italien och Storbritannien har tidigare utvecklat stridsflygplanet Tempest, och arbetat för att inkludera Japan i samarbetet. Också Sverige har varit aktuellt i sammanhanget i och med Saab och Jas Gripen.

Japan bryter mot traditionen

Japan ökar, som så många andra länder, sin försvarsbudget, och uppgraderar strategin för nationell säkerhet. Här spelar Rysslands anfallskrig mot Ukraina en stor roll. Enligt Bloomberg är det ett stort brott mot traditionerna för Japan att ingå partnerskap med andra länder än USA.

Delvis beror Japans beslut på att USA inte vill dela med sig av teknologi, uppger Bloomberg.

Saab kan bli partner

Största företagen i samarbetet är Mitsubishi Heavy Industries från Japan, BAE Systems från Storbritannien och Leonardo SpA från Italien. Som potentiell framtida partner nämns svenska Saab.

Än så länge är inga summor spikade för projektet, men Bloomberg skriver att Storbritannien lovat investera mer än 2 miljarder pund (25 miljarder kronor) de närmaste tre åren, medan Italien lovat samma summa över längre tid.

Två stridsflyg från Europa

Tempest-planet ska konkurrera med det fransk-tyska samarbetet, där Berlin och Paris nu kommit överens om hur man ska gå vidare efter en periods stiltje i projektet. Här är det Airbus och Dassault som samarbetar i utvecklandet av ett heleuropeiskt stridsflyg. Tyskland deltog tidigare i Eurofighter-samarbetet med brittiska BAE och italienska Leonardo.

Frågan nu blir hur Tempest och det japanska F-X-planet kan integreras. I juli sa BAE att man tittade på ett antal alternativ och att samarbetet med Mitsubishi var positivt.

ANNONS
ANNONS

Om allt går enligt planerna kan Tempest finnas i verkligheten någonstans runt 2035.

Läs även: Källor: Saab nära Jas-affär med Filippinerna [Dagens PS]

Läs även: Ryskt stridsflyg flög över Natos stridsfartyg [Dagens PS]