Dagens PS

Rapport: 100 miljoner drabbade av extremväder

miljoner
Närmare 100 miljoner människor har det senaste året drabbats av extremväder orsakade av bland annat klimatförändringarna. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 apr. 2023Publicerad: 21 apr. 2023

Närmare 100 miljoner människor har det senaste året drabbats av extremväder orsakade av bland annat klimatförändringarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det uppger SVT med hänvisning till en ny rapport från FN:s meteorologiska organisation WMO.

Rapporten State of Global Climate 2022 redovisar bland annat temperatur, havsvärme och nivåhöjning, försurning, glaciärsmälta och extrema väderförhållanden.

Rapporten omfattar även information om socioekonomiska effekter, exempelvis livsmedelstrygghet och migration, framgår det.

En av de varmaste åren i historien

Under 2022 rapporterades det om översvämningar, värmeböljor och extremtorka, samtidigt som värmen och surhetsnivåerna i världshaven nådde rekordhöga nivåer och havsisen i Antarktis och glaciärerna i de europeiska Alperna nådde rekordlåga nivåer.

Förra året var en av de varmaste i världen i historien, 2022 rankas på femte och sjätte plats beroende på mätmetod, uppger SVT.

I Schweiz försvann snön i glaciärerna under sommaren för första gången någonsin.

De klimat- och väderrelaterade händelserna förra året globalt kostade mångmiljardbelopp och berörde närmare 100 miljoner människor på jorden med ändrade och försämrade livsförhållanden.

Läs även: Klimatrapport från IPCC släpps i dag – dyster läsning

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS