Dagens PS

Nordkorea lanserar kärnvapenbestyckad ubåt

Lanseringsceremonin av vad Nordkorea kallar en kärnvapenattackubåt. Lanseringen av ubåten Hero Kim Kun Ok hölls på en ospecificerad plats i Nordkorea den 6 september 2023
Lanseringsceremonin av vad Nordkorea kallar en kärnvapenattackubåt. Lanseringen av ubåten Hero Kim Kun Ok hölls på en ospecificerad plats i Nordkorea den 6 september 2023.* (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 sep. 2023Publicerad: 08 sep. 2023

Enligt statliga Nordkoreanska medier har landet lanserat sin första operativa “taktiska kärnvapenattack-ubåt”, den ska ingå i en flotta som patrullerar vattnen mellan koreanska halvön och Japan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nordkoreas nya kärnvapenbestyckade ubåt, Hero Kim Kun Ok, har döpts efter en historisk nordkoreansk figur. Sydkoreas militär menar dock att ubåten inte verkar redo för normal drift och att Nordkorea försöker överdriva sin kapacitet, det rapporterar Reuters.

Bullrig och långsam

Enligt analytiker handlar det om en modifierad ubåt av Romeo-klassen från Sovjettiden som förvärvades från Kina på 1970-talet och började tillverkas i Nordkorea.

Analytiker säger att ubåtens design, med 10 luckor för utskjutningsrör, visar att den troligtvis är beväpnad med kryssningsmissiler och ballistiska missiler.

Eftersom ubåtarna som använts som modell för den nya designen är ganska bullriga och långsamma med begränsad räckvidd, kommer inte de vapnen tillföra så mycket till landets mer robusta landbaserade kärnvapen.

Det menar Vann Van Diepen, en tidigare vapenexpert vid USA:s regering som arbetar med 38 North-procektet i Washington, han tror att de kanske inte överlever så länge i ett krig.

“När den här saken är utplacerad i fält, kommer den att vara ganska sårbar för allierad anti-ubåtskrigföring. Så jag tror, ur en sorts saklig militär synvinkel, att det här inte är så vettigt”, säger han till Reuters.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Stärkt sin operativa förmåga

Shin Seung-ki, forskarstipendiat vid Koreas institute för försvarsanalys, KIDA, varnar för att Sydkorea och USA inte garanterat kan upptäcka och förstöra ubåtar under vattnet.

“Det är uppenbart att Nordkorea avsevärt har utökat och stärkt den operativa förmågan hos sina marinstyrkor jämfört med tidigare”, säger han till Reuters.

Vid lanseringsceremonin av ubåten sade Nordkoreas ledare, Kim Jong Un, att det är brådskande att bestycka flottan med kärnvapen och lovade fler kärnbestyckade undervattens- och ytfartyg.

Han sade att Nordkorea planerar att kärnvapenbestycka befintliga ubåtar.

Fördömer lanseringen

Analytiker menar att det kommer ta väldigt lång tid för den hårt sanktionerade nationen Nordkorea att bygga en flotta som tyst och tillförlitligt kan färdas i havet och utföra attacker, det skriver Sky News.

ANNONS

Både Sydkorea och Japan fördömer Nordkoreas lansering av kärnvapenubåten.

“Nordkoreas militära aktivitet utgör ett allvarligare och mer överhängande hot mot vårt lands säkerhet än tidigare”, sade Japans regeringschef Hirokazu Matsuno vid en briefing, enligt Reuters.

*Oberoende journalister gavs inte tillgång till lanceringsceremonin av Nordkoreas kärnvapenubåt, varför innehållet i artikelbilden inte oberoende kan verifieras. Fotografiet från ceremonin är distribuerat av den nordkoreanska regeringen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rysslands förlust kan bli vinst för Nordkorea

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS