Dagens PS

Mitt i kriget: Rysk gas fortsätter flöda genom Ukraina

Rysk gas
Rysk gas kan fortsätta flöda in i EU även när nuvarande avtalet löper ut, tror handlare. (Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 22 feb. 2024

Kontraktet löper ut och kriget fortsätter, men marknaden verkar tro att rysk gas kommer att fortsätta leveras genom Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priserna på framtida gasleveranser för nästa vinter sjunker kraftigt, vilket är ett tecken på att marknaden börjar räkna med att ryska gasleveranser på något vis fortsätter genom Ukraina nästa år, trots kriget och trots att avtalet löper ut. Det rapporterar Bloomberg.

Terminskontrakt på gas för det första kvartalet 2025 har fallit 20 procent sedan årets start.

Flödena på 40 procent av avtalet

De ryska flödena har legat under 40 procent av den avtalade volymen, efter att Kreml kraftigt sänkt leveranserna i samband med Rysslands invasion av Ukraina. Men de har inte heller helt stängts av.

Exakt hur leveranserna av rysk gas kommer att se ut efter att det nuvarande avtalet löper ut är oklart. EU har sagt att det är osannolikt att det nuvarande transitavtalet kommer att förlängas. Ukraina, som får transitavgifter enligt det nuvarande avtalet, har också sagt att det inte kommer att omförhandla avtalet.

Analytiker lade tillbaka rysk gas i beräkningen

Men trots det tror alltså handlarna att den ryska gasen kommer att fortsätta flöda på något vis. Analytiker på Energy Aspects lade nyligen tillbaka 11,5 miljarder kubikmeter gas från Ryssland till EU i sina beräkningar “med förväntning om att alternativa flödesarrangemang görs efter det att det nuvarande transitavtalet upphör i slutet av 2024.”

Ryssarna verkar också sugna på att fortsätta sälja, enligt kommentarer från energiministern Nikolai Shulginov. Den ryska gas- och oljejätten Gazprom har ekonomiska problem, och ett totalstopp skulle innebära ännu större problem för företaget.

ANNONS

Ett potentiellt scenario är att Ryssland erbjuder sig att sälja gas vid gränsen till Ukraina, enligt handlare som Bloomberg talat med i samband med E-World-konferensen i Essen, Tyskland.

Läs även: Då kan den ryska gasen stoppas (Dagens PS)

Läs även: Så förlorade ryska energijätten greppet om Europa (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS