Dagens PS

Miljardär på försvunnen ubåt – skulle se Titanic

OceanGate Expeditions
OceanGate Expeditions "Titan" förstördes sedan vrakdelar har hittats. (Foto: OceanGate Expeditions)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 juni 2023Publicerad: 20 juni 2023

En turistubåt som skulle se Titanic-vraket har försvunnit i Atlanten. Ombord besättningen som består av fem personer finns brittiske äventyraren och miljardären Hamish Harding. Ubåten försvann under söndagen och det sägs finnas luft ombord som räcker i sammanlagt fyra dagar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ungefär hälften av tiden har redan gått. Nu är det bråttom att hitta den 21-fot turistubåt som försvann i norra Atlanten på söndagen, som i sin tur skulle besöka Titanics vrakplats. Både USA:s och Kanadas kustbevakningar arbetar nu mot klockan för att försöka lokalisera ubåten i tid, och det är inte lätt eftersom den anses befinna sig på tusentals meters djup, skriver CNN.

Oklart vad som hänt med ubåt

Titanic ligger på runt 3 800 meters djup och besöks ofta av turistubåtar som vill ta del av vraket. Det är än så länge oklart vad som hände med den aktuella ubåten som arrangören OceanGate Expeditions inte kunde få kontakt med på söndagen och därmed larmade kustbevakningen.

“Vi gör allt vi kan för att lokalisera ubåten och rädda de som finns ombord” uppgav John Mauger, kustbevakningens befälhavare, på måndagen.

Brittisk miljardär ombord

En av de som befinner sig ombord är brittiske miljardären och äventyraren Hamish Harding, vilket bekräftas av hans familj, berättar Sky News.

Hardings styvson Brian Szasz skrev på Facebook: “Tankar och böner till min styvfar Hamish Harding sedan hans ubåt har försvunnit när han utforskade Titanic. Sök- och räddningsuppdrag pågår”.

Svårt att bärga

ANNONS

Experter erkänner att området är besvärligt att undersöka, beroende på det stora djupet. En av dem är Mike Welham, en specialist på marina operationer.

“Det är runt 3 800 meter och du behöver mycket specialiserade undervattensfarkoster för att gå ner till det djupet och de är inte lättillgängliga. Så de har ett stort problem om de måste söka och bärga den här farkosten.”

Läs även: Titanics okända skatt

Läs även: Titanic – som du aldrig tidigare sett henne

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS