Meta hotar stoppa alla nyheter

Uppdaterad: 01 juni 2023Publicerad: 01 juni 2023
Meta
Nu kan det vara slut på nyheter på Facebook med mera. Foto: TT

Meta hotar med att ta bort allt nyhetsinnehåll från sina sociala medier i Kalifornien om politikerna får igenom sin kontroversiella lag.

ANNONS
ANNONS

Denna vecka ska Kaliforniens delstatspolitiker rösta om ett lagförslag som kräver att digitala företag som Google och Facebook ska betala lokala nyhetsmedia en ”användaravgift för journalistik” när de lokala medias nyheter används eller publiceras på dessa plattformar, skriver CNN.

MISSA INTE: Nu chockhöjs elavgiften – för Stockholmare och Göteborgare

Meta måste skapa nya jobb

Lagförslaget, som kommer från delstatspolitikern Buffy Wicks, kräver också att nyhetsmedia investerar 70 procent av sin vinst från denna avgift i journalisttjänster.

Meta, moderbolag till Facebook och Instagram, har protesterat våldsamt mot förslaget.
Man hotar nu med att ta bort allt nyhetsinnehåll från sina plattformar i Kalifornien om politikerna godkänner lagförslaget.

ANNONS
ANNONS

Slår tillbaka

Andy Stone, kommunikationsdirektör hos Meta, skriver på Twitter att förslaget ”främst gynnar stora medieföretag utanför Kalifornien under sken av att hjälpa Kaliforniens publicister.”

“Propositionen misslyckas med att inse att utgivare och sändningsföretag själva lägger sitt innehåll på vår plattform och att en betydande konsolidering i Kaliforniens lokala nyhetsbransch kom för över 15 år sedan, långt innan Facebook användes allmänt,” skriver Stone.

”Skrämseltaktik”

Buffy Wicks slår tillbaka mot Meta i ett uttalande.
“Det här hotet från Meta är en skrämseltaktik som de utan framgång har försökt sprida i alla länder som har försökt agera”, säger Wicks i ett uttalande.
“Det är fruktansvärt att ett av de rikaste företagen i världen hellre skulle tysta journalister än att möta reglering.”

Beröm och kritik

Förslaget ska gå till omröstning i Kaliforniens delstatsförsamling denna vecka.
Lagförslaget har fått beröm av de största fackföreningarna för journalister i Kalifornien.

Samtidigt har det fått kritik från bland annat Free Press Action, en icke-vinstdrivande medieorganisation, som menar att lagförslaget för att det inte innebär någonting till stöd för pålitlig lokal rapportering utan istället fyller på vinsterna hos redan solida mediakonglomerat.

Läs mer om Meta:

Techjätten värd 1000 miljarder: “Ankeborgsumma”

Fri ordet: Twitter i skottgluggen

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.