Dagens PS

Twitter i skottlinjen i debatten om det fria ordet

Twitter
Debatten om vad som får sägas på internet har fått nytt bränsle (Foto: TT).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023

De sociala medieplattformarna Twitter, Meta och Instagram står alla i skottlinjen då debatten om det fria ordet på internet på nytt tar fart.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Floridas guvernör och Donald Trumps rival, Ron DeSantis, lät sin väljare i USA veta att han ämnar kandidera till posten som landets president via Twitter.

Varför Twitter? DeSantis förklarade under ett liveevent att Twitter, till skillnad från traditionell media, är ”det fria ordets ledstjärna”.

Debatten om vem som kan säga vad på nätet har återigen tagit fart över hela världen, skriver The Economist.

Twitter skapar en spektakulär show

Sociala medieplattformar som till exempel Twitter står under de kommande månaderna inför ett test när USA:s presidentval närmar sig – en av världens mest spektakulära shower då det kommer till desinformation och dynga på nätet.

Twitter, som numera rattas av Elon Musk – en självutnämnd absolutist av yttrandefrihet – har återställt konton som tidigare plockats ned, som till exempel Trumps konto. Meta, i sin tur förbereder enligt uppgift ett eget textbaserat nätverk som ska lanseras i sommar.

ANNONS

Senaste nytt

Innehåll på sociala medier under lupp

Trots att situationen har lugnat ned sig något sedan Trump lämnade Vita Huset och pandemin ligger bakom oss, så har Twitter, Meta och Instagram plockat ned eller blockerat över 11,4 miljarder inlägg, videor och kommentarer.

ANNONS

I USA drar nu lagstiftare och domstolar upp nya gränserna kring vad som kan sägas och höras på sociala medier.

I Europa har lagstiftande organ gått ännu längre. Europas drag inspirerar också regeringar i mindre demokratiska delar av världen till att skriva nya egna lagar och regler.

Vad som kan sägas och höras på nätet är nu under lupp.

Politiker kliver in på scenen

Nu ser det däremot ut som om USA:s politiker har vaknat till liv.

Både republikaner och demokrater är överens om att de sociala medieplattformarna gör ett uselt jobb som moderatorer, och att det är dags för en förändring

USA har två modeller från Europa att luta sig emot EU:s Digital Services Act (dsa), som antogs i juli 2022 och som kommer att träda i kraft nästa år, och Storbritanniens lagförslag om säkerhet på internet, som förväntas antas senare i år.

Europa formar debatten i USA

ANNONS

Både EU och Storbritannien har ett annat förhållningssätt än USA. Istället för att ändra på vem som har ansvar för innehållet på internet, tvingar de plattformarna till att utföra en slags due diligence-process, för att hålla dåligt innehåll till ett minimum.

Effekterna av de europeiska förslagen formar debatten i Amerika.

“Oavsett hur mycket du tror sociala nätverk har korrumperat amerikansk politik, så har de varit oerhört destabiliserande för andra regimer som är emot USA:s intressen”, säger Matthew Prince, chef för Cloudflare, ett amerikanskt nätverksföretag

Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Social medier kan skada barns mentala hälsa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS