Snöfritt Davos visar klimatförändringarna för WEF

Uppdaterad: 13 jan. 2023Publicerad: 13 jan. 2023
Nästa vecka ska Davos, som vanligt, vara värd för World Economic Forums årliga konferens, men skidortens bergssidor är inte täckta av snö utan av dött, brunt gräs
Nästa vecka ska Davos, som vanligt, vara värd för World Economic Forums årliga konferens, men skidortens bergssidor är inte täckta av snö utan av dött, brunt gräs. (Foto: Wikimedia Commons/Capricorn4049)

När världens elit samlas i skidorten Davos för att delta i World Economic Forum kommer de kunna se effekterna av den globala uppvärmningen.

ANNONS
ANNONS

Nästa vecka ska Davos, som vanligt, vara värd för World Economic Forums årliga konferens, men den största frågan där är just nu inte det som politiker och företagsledare diskuterar, utan om det kommer finnas tillräckligt med snö för skidåkning, det rapporterar Bloomberg.

Atmosfären värms upp snabbare

Skidorten ligger på 1 560 meters höjd i de schweiziska Alperna, trots det har temperaturen i början av januari legat långt över noll och Davos bergssidor är inte täckta av snö utan av dött, brunt gräs.

I regionen kring Davos värms atmosfären upp snabbare än på resten av planeten. I Davos finns en väderstation som har världens längsta serie av daglig snödjupsdata på hög höjd.

ANNONS
ANNONS

Snötäcket 40 procent tunnare

Forskare har sett att de trender som har registrerats av väderstationen är desamma över Alperna. Satellitbilder visar att sommarens snötäcke de senaste 40 åren har minskat med 10 procent.

Det kan låta lite, men om man ser till vinterns snödjup är skillnaden större, jämfört med 1971, när World Economic Forums första årsmöte hölls, har snölagret blivit över 40 procent tunnare.

Träden accelererar uppvärmningen

När snön försvinner ersätts den av träd och det är inte bra eftersom trädens mörka blad absorberar värme från solen, som tidigare i stället reflekterades bort av den vita snön.

Enligt Sabine Rumpf, professor vid universitetet i Basel, i Schweiz, orsakar det här ännu mer uppvärmning och sätter igång en negativ rundgång som accelererar temperaturhöjningen.

Hoppas på riktig verklighetskontroll

Gail Whiteman, professor i hållbarhet vid Exeter Business School i Storbritannien säger att han hoppas att det här blir en riktig verklighetskontroll för världens beslutsfattare.

”Schweiz på vintern borde ha snö. Det handlar inte bara om att du inte kan åka skidor så mycket som du kanske vill. Hela den biologiska mångfaldskedjan förändras, eftersom träd börjar tro att det är vår och det gör flugor också”, säger han till Bloomberg.

Klimat på agendan först 2014

Trots årtionden av förändringar har riskerna med den globala uppvärmningen inte varit en särskilt prioriterad fråga för världseliten förrän nyligen.

World Economic Forum har varje år, förutom under pandemin, sammankallat statschefer och företagsledare sedan 1971.

I år har över en tredjedel av paneldiskussionerna på den officiella dagordningen koppling till klimatförändringar, sammanfattningar från 2010-talet visar dock att det första omnämnandet av klimat kom först 2014.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: 

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS