Enligt en undersökning som nyhetssajten svenska Yle i Finland har tagit del av så inträffar de flesta halkolyckorna på måndagar. Men varför?

ANNONS

Olycksfallsförsäkringscentralen i Finland har analyserat när och hur folk skadar sig på vägen till och från jobbet.

Vanligast på måndagar

Enligt statistik från den finska myndigheten, som svenska Yle tagit del av, så är det vanligast att man halkar på vägen till eller från jobbet på måndagar eller tisdagar.

Så varför just måndagar?

”Det kan finnas många olika delorsaker till det här fenomenet. Det är vanligast att man går till jobbet i början av veckan, vilket skulle kunna förklara det. En annan orsak är att man kanske inte är lika förberedd på vädret efter helgen”, databasanalytiker Janne Sysi-Aho.

Halkolyckorna under resan till och från jobbet minskade under pandemin, då fler arbetade hemifrån. Men nu är de på uppgång igen, skriver svenska Yle.

Stressiga måndagar

Dessutom kan det handla om stress, menar Sysi-Aho. Om man har mycket ogjort inför veckan, kan det leda till en känsla av att det är bråttom.

ANNONS
ANNONS

Ungefär 10 000 halkar och slår sig på vägen till eller från jobbet per år i Finland, som leder till försäkringsärenden.

Mindre olyckor som inte leder till försäkringsärenden är inte med i statistiken.

I Sverige handläggs statistik över skador som uppstår på vägen till och från arbetet av Arbetsmiljöverket, men de har ingen statistik över vilken veckodag som är mest olycksdrabbad.

De dagar då finnarna skadade sig minst av olyckor på väg till jobbet var lördagar och söndagar – de dagar då minst antal personer schemalagts för arbete. Men även torsdagar och fredagar är förhållandevis underrepresenterade vad gäller olyckor.

Läs mer om 2023:

Expertens skräcksiffror: Elpriset fördubblas 2023 [Dagens PS]

Sverige centralt i energikrisen [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Mardrömen: Vi har fortfarande de dyraste elpriserna framför oss [Dagens PS]

Dråpslaget mot barnfamiljer [Dagens PS]

Försäljningsrekord för rysk olja trots embargot [Dagens PS]

Sverige i centrum när Europas elkris analyseras [Dagens PS]