Befälhavare: Nato och Ryssland snart i krig

Uppdaterad: 31 maj 2023Publicerad: 31 maj 2023
F 16
När amerikanska F-16 jets skickas till Ukraina skruvas tonen upp ytterligare. (Foto: Youtube)

Att Nato och Ryssland snart hamnar i öppet krig med varandra är fullt möjligt menar en tjeckisk befälhavare. Därför bör Nato planera och förbereda sig för det.

ANNONS
ANNONS

Nya västerländska vapenleveranser fortsätter att strömma in i Ukraina – något som Ryssland vid flera tillfällen uppgett enbart kommer leda till att konflikten förvärras och drar ut på tiden. Det proxykrig som redan äger rum på ukrainsk mark mellan Nato och Ryssland kan snart leda till fullskaligt krig. Det menar den tjeckiske befälhavaren Karel Rehka som i början av veckan uppgav att även om ingen vill ha ett sådant krig så är det fullt möjligt att det kommer, skriver Newsweek.

“Det kan ske och det är nödvändigt att förbereda sig på det på lång sikt.”

Nato bör avskräcka Ryssland

Karel Rehka trycker på det faktum att Nato därför bör fortsätta med att avskräcka Ryssland från sådana tankar, eftersom landet “inte ska tycka att det är värt det, sedan man inte kan besegra” Nato med militära medel.

Och medan Ukraina hela tiden lyckas övertala väst att skicka ännu fler moderna stridsvagnar och stridsflygplan, och där Nato vill se Ukraina komma ut som vinnare i kriget, så minskar hela tiderna chanserna att konflikten ska lösas genom överläggningar och dialoger.

“Väst måste vara redo för en direkt sammandrabbning med Ryssland och måste vara redo att besegra Ryssland, inklusive dess kärnvapen”, säger den ryske analytikern Pavel Luzin.

ANNONS
ANNONS

Putin lovar att försvara sig

Samtidigt trängs den ryske presidenten Vladimir Putin allt längre in i ett hörn, där han lovar att Ryssland kommer försvara sig mot väst, “eftersom vi i det här fallet talar om vårt lands existens”, uppgav Putin i ett tal tidigare i år.

“Den västerländska eliten döljer inte sitt mål, som är att tillfoga Ryssland ett strategiskt nederlag”, uppgav han i sitt tal.

“Det betyder att avsluta oss för alltid.”

Läs även: Raka vägen för Irans vapen till Ryssland

Läs även: Sverige kan gå med i Nato redan i juli

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.